Státní maturity odstartovaly. Zkoušku z dospělosti skládá přes 80 tisíc studentů

Studentům posledních ročníků středních škol a gymnázií začíná jedno z nejobávanějších období – maturity. K jarním termínům se podle informací společnosti Cermat, které má redakce TN.cz k dispozici, přihlásilo celkem 80 632 studentů.

Nejvíce studentů letos skládá maturitu v Praze. O úspěšné složení zkoušky z českého jazyka tam bojuje 12 473 z nich, o matematiku 2 746 a o cizí jazyky 9 491. Po Praze následuje Moravskoslezský kraj a Jihomoravský. Nejméně maturantů naopak mají v Karlovarském kraji.

​Didaktické testy odstartovaly v úterý 2. května v osm hodin ráno matematikou. Následovala angličtina ve 13:30. Z cizího jazyka a matematiky si studenti mohli vybrat. Právě matematiku zvolil i Matouš, který studuje na jednom z pražských gymnázií.

[chooze:article;value:502062]

​"Překvapivě z toho mám dobrý pocit," zhodnotil. "Největší problém mi dělala nějaká rovnice s goniometrickou funkcí. To bylo pitomý, nevěděl jsem, jak to vypočítat," přiznal.

V rámci cizího jazyka si studenti kromě angličtiny mohli vybrat i německý a španělský jazyk či francouzštinu. Právě o francouzštinu bývá ale nejmenší zájem. Letos se k ní přihlásilo jen 84 maturantů, loni jich bylo jen 73.

Maturita z českého jazyka a literatury je ale pro všechny povinná. Didaktický test pak trvá 85 minut a je hodnocen slovy "uspěl(a)" a "neuspěl(a)". Studenti se ale v procentech dozví i svou úspěšnost. Pro splnění potřebují alespoň 22 z 50 bodů.

[chooze:article;value:500214]

​V případě matematiky je pak bodová hranice pro úspěšné absolvování nižší. Během 135minutového testu musí získat alespoň 17 z 50 bodů. "Časově to bylo v pohodě, dalo se to stihnout," dodal Matouš. Studenti se speciálními potřebami mají délku testů prodlouženou.

Výsledky předá společnost Cermat, která zkoušky zprostředkovává, ředitelům škol do 15. května. Ti jsou pak povinni svým studentům sdělit výsledky nejpozději následující den. "Jsem z toho nervózní, ale víc mě stresuje ústní maturita," přiznal Matouš.

Právě ta čeká maturanty v termínu od 16. května do 10. června. Konkrétní datum si ale ředitelé škol stanovují sami. Studenti musí ústní maturitní zkoušku splnit ze dvou nebo tří předmětů. "Já budu mít ústní z češtiny, němčiny a geografie. Největší strach mám právě z češtiny," uzavřel Matouš. 

Letošní ročník deváťáků je velmi silný. U přijímaček se čekala velká konkurence:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.