Státy EU definitivně přijaly migrační pakt. Česko se hlasování zdrželo

Zástupci členských zemí Evropské unie na úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdili tzv. migrační pakt, informovala Evropská rada. Již v dubnu ho odsouhlasili europoslanci.

Podle očekávání byli Maďaři a Poláci proti. Česká republika se hlasování zdržela, některé předpisy nepodpořili ani Slováci. Rakousko hlasovalo proti bodu o krizové regulaci, píše web Euronews. Pro jeho ratifikaci ale byla potřeba jen kvalifikovaná, nikoliv absolutní většina.

[chooze:article;value:555260]

​Balíček by měl přinést efektivnější kontroly, rychlejší export neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu a větší solidaritu mezi členskými státy. Od roku 2026 budou muset všechny země unie přijmout část uprchlíků, anebo přispět alespoň finančně či materiálně.

Pakt by měl ulevit zemím, které jsou migrací zahlceny. Jeho přijetí bylo značně polarizujícím tématem v evropské i domácí politice. Vláda chce být v ochraně evropských hranic přísnější.

"Musíme odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Řešením je důslednější azylové řízení ještě před vstupem na území EU, rychlejší návraty mimo území EU, ale i další opatření," řekl dříve k balíčku premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala navštívil Itálii. S Meloniovou probral migraci i ekonomiku (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.