Státy EU se domluvily na dalším balíčku sankcí proti Rusku

Desátý balíček schválily nakonec státy přesně rok po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V pátek večer o tom informovalo švédské předsednictví na svém twitteru.

https://twitter.com/sweden2023eu/status/1629226327726235648

Jeden z diplomatů EU agentuře AFP sdělil, že na sankčním seznamu je 120 osob a subjektů a další tři ruské banky. Šéfka Komise Ursula von der Leyenová uvedla, že zboží zařazené pod sankce pro Rusko bude zahrnovat elektroniku a strojní součástky, které mohou být použity v ruských bezpilotních letounech, raketách, vrtulnících a dalších zbraňových systémech.

[chooze:article;value:491880]

"Členské státy EU společně zavedly nejpřísnější a nejrozsáhlejší sankce, aby Ukrajině pomohly vyhrát válku," upozornilo. Evropská unie je podle Švédů jednotná a Ukrajinu bude podporovat, dokud to bude potřeba.

Ursula von der Leyenová uvedla, že do návrhu sankcí komise bylo zahrnuto také sedm íránských subjektů, které Rusku dodávají výrobky dvojího užití. EU již na Moskvu uvalila devět vln bezprecedentních sankcí, které zasáhly klíčový ruský vývoz, jako je ropa, ve snaze omezit válečný fond ruského prezidenta Vladimira Putina.

EU si sama určila, že sankce schválí v den výročí začátku války. Málem ale svůj vlastní termín nestihla. Například Maďaři chtěli ze sankčního seznamu odstranit některá jména, řekl nejmenovaný diplomat webu Euronews.

Agentura AFP s odkazem na vyjádření některých diplomatů EU informovala, že přijetí nejnovějších sankcích zpomalily stížnosti Polska, protože Varšava je považovala za nedostatečné. Polský premiér Mateusz Morawiecki v pátek při návštěvě Kyjeva před oznámením dohody o sankcích EU prohlásil, že návrhy z Bruselu jsou "příliš měkké, příliš slabé".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.