Stav dálnice D1 i po modernizaci ohrožuje bezpečnost dopravy, zjistil úřad

[chooze:gallery;value:31567]

​Devět let byla dálnice D1 rozkopaná kvůli opravám, které oficiálně skončily v roce 2021. Teď kontroloři zjistili, že v havarijním stavu jsou některé mosty i nadjezdy a na mnoha místech to drncá.

Kontrolní úřad se zaměřil na modernizaci dálnice D1 na zhruba 160kilometrovém úseku mezi Mirošovicemi a Kývalkou, která měla uživatelům přinést zejména zvýšení bezpečnosti a komfortu. Zároveň zjišťoval, zda 28 miliard korun z evropských fondů bylo investováno účelně.

[chooze:article;value:501023]

​Úřad v tiskové zprávě upozornil, že modernizace dálnice D1 není dokončena, na opravených částech zůstávají mosty a nadjezdy ve stavu ohrožujícím bezpečnost dopravy a opravenou vozovku poškozují přetížené kamiony, což zkracuje její životnost.

Kontroloři dále upozornili na nekvalitní odstraňování závad, které vytváří nerovnosti na vozovce a mají negativní vliv na jízdní komfort.

Na zveřejněnou zprávu už stihlo reagovat ministerstvo dopravy i ŘSD. "Zpráva NKÚ o D1 je účelově negativní a obsahuje řadu polopravd a nepřesností vytržených z kontextu," říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

"Nemíním zpochybňovat kompetentnost NKÚ při kontrole akce Modernizace D1, kdy s vysokým osobním zájmem a nasazením prověřovali tento rozsahem prakticky nejvýznamnější projekt v rámci dopravní infrastruktury v ČR a ověřili, že při jeho realizaci nebyl porušen zákon ani jiné předpisy týkající se řádného hospodaření," vysvětluje šéf ŘSD Radek Mátl.

[chooze:article;value:498437]

"Bohužel však rozsáhlost problematiky v jejím technickém a organizačním rozsahu neumožnila kontrolorům pojmout ji komplexně a výsledkem jsou jednoznačně zavádějící a z kontextu vytržené závěry," dodává Mátl.

"I po dokončení modernizace nejvytíženější české dálnice pokračuje úprava některých odpočívek. Dokončeny také teprve budou opravy některých mostů,“ uvedlo v reakci na kritiku NKÚ ministerstvo dopravy.

Na "opravené" části dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou je podle kontrolorů 164 dálničních mostů a 46 nadjezdů. Jedním z cílů modernizace dálnice bylo zajistit jejich dobrý stav, protože ten je nezbytný pro bezpečný a plynulý provoz. Kontrola NKÚ ukázala, že devět mostů a tři nadjezdy zůstaly ve špatném nebo velmi špatném stavu.

​Příkladem velmi špatného stavu je podle kontrolního úřadu 254 metrů dlouhý most Šmejkalka. V červnu 2022 ŘSD zajistilo provizorní podepření nosné konstrukce. Termín dokončení oprav ale zatím není znám, přestože měly být hotové do prosince 2015. ŘSD ale rekonstrukci mostu z modernizace dálnice D1 vyňalo a řeší ji samostatně.

Provoz ohrožuje i velmi špatný stav dálničního nadjezdu u Hrusic. O potřebě jeho neodkladné rekonstrukce vědělo ŘSD již od roku 2019. Při modernizaci dálnice D1 ji ale neřešilo s odůvodněním, že se jedná o most jiného vlastníka.

Nebezpečný je rovněž nadjezd na D1 u Jihlavy. Ten byl speciálním stavebním úřadem v Jihlavě označen za stavbu ohrožující zdraví a životy osob i bezpečnost a plynulost provozu na dálnici. Nadjezd nemá určeného vlastníka a dlouhodobě není udržován.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.