Stav nebezpečí už vyhlásily dva kraje. Na Jesenicku je situace kritická

V sobotu dopoledne zasedala Ústřední povodňová komise. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se velmi vážná situace očekává v Moravskoslezském kraji.

"Ústřední povodňová komise vyzývá hejtmana k vyhlášení stavu nebezpečí dle krizového zákona," píše se v usnesení z jednání. "Hejtman kraje vyhlašuje stav nebezpečí," oznámil pak po poledni kraj na síti X. Očekává se až 100letá voda. 

Týká se to vodních toků v povodí Opavy a jejích přítoků a dalších řek odvodňujících severní návětří Jeseníků. "Na většině hlavních vodních toků, jako je Opava, Opavice, Ostravice, Odra, Olše, budou dosaženy třetí stupně povodňové aktivity během dnešního dne nebo zítřka," popsal ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil.

[chooze:article;value:573919]

"Stav nebezpečí a jeho vyhlášení jsem do současného okamžiku omezil na evakuaci, omezení vstupu, nařízení pracovní povinnosti a poskytnutí věcného prostředku. V případě, že to bude potřeba, tak bych ty jednotlivé body upravoval," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

"Největší četnost činností je momentálně v územním odboru Karviná," řekl ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař. Evakuace se mají podle Bělici dotknout stovek až nižších tisícovek lidí. Komise vyzvala kraje i obce, aby pokračovaly v zavádění protipovodňových opatření. Vlastníci vodních děl by se také měli podílet na mírnění dopadů povodní.

Olomoucký kraj následoval

Po Moravskoslezském kraji se rozhodl vyhlásit stav ohrožení také Olomoucký kraj. Učinil tak bez doporučení Ústřední povodňové komise, a to s ohledem na situaci na Jesenicku, kde je podle vedení kraje situace kritická. "Na Jesenicku nyní zasahujeme u 40 událostí," informovali hasiči krátce po poledni. "Navážíme materiál pro nouzové přežití do čtyř evakuačních středisek na Jesenicku: postele, přikrývky, vodu a stravu. Město Jeseník zřídilo infolinku pro obyvatele okolí: 584 401 260, 702 014 008," doplnili. 

[chooze:article;value:573935]

Nepotvrdily se naopak obavy z rozvodnění Sázavy. "Podle posledních predikcí oblast Sázavy dosáhne 20leté, možná 50leté vody," řekl Hladík s tím, že situace by neměla být tak dramatická, jak se očekávalo. Nebezpečí by nemělo hrozit ani Praze.

"Na většině území České republiky, byť to budou třetí povodňové stupně, byť to bude zaplavovat pole a louky, tak díky realizovaným opatřením minimalizujeme dopady na osoby a majetek," doplnil. Někde se ale škody a evakuace nedají vyloučit.

Brífink po jednání Ústřední povodňové komise (14/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.