Stává se to jednou za 80 let. Vesmírný výbuch uvidíme ze Země pouhým okem

V nejbližších měsících nastane extrémně vzácná kosmická erupce. Bude tak jasná, že se dokonce na noční obloze v jednu chvíli na krátký čas objeví nová hvězda. Proto se tomuto jevu říká "nova", napsal web polsatnews.pl.

Kosmický výbuch může podle astronomů nastat kdykoli od současných dnů až do září. "Mohlo by se to stát klidně i dnes večer," řekl NBC News Bradley Schaefer, bývalý profesor fyziky a astronomie na státní univerzitě v Louisianě. Dodal ale, že s největší pravděpodobností k explozi dojde do konce léta.

[chooze:article;value:546009]

Podle Schaefera se poslední taková událost stala v roce 1946 a další erupce pravděpodobně nenastane za dalších 80 let. Výbuch zároveň přirovnal k vodíkové bombě explodující ve vesmíru. Výsledná ohnivá koule je to, co lidé budou moci vidět ze Země. 

K erupci hvězdy dojde v systému zvaném T Coronae Borealis, který je od Země vzdálen 3 000 světelných let, cituje NBC informace Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Systém obsahuje dvě hvězdy, a to mrtvou, známou také jako bílý trpaslík, a těsně kolem ní je takzvaný rudý obr. "Jak se hmota hromadí na povrchu bílého trpaslíka, zahřívá se a vzniká stále vyšší a vyšší tlak až do třesku. Je to velmi rychlá reakce," popsal Bradley Schaefer.

Ohnisko bude pozorovatelné několik dní, pak se jev začne vytrácet. Poté je budou moci pozorovatelé oblohy obdivovat pomocí dalekohledu až týden. Nejlepší příležitost k pozorování oblohy budou mít hlavně lidé na severní polokouli. 

Na obloze se brzy objeví nová hvězda. Jasná má být jako Polárka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.