Moderní bydlení

Stavba vysokorychlostní tratě se blíží. Začít by se s ní mělo už příští rok

O vysokorychlostní železnici se v Česku mluví už od devadesátých let. Teď by se konečně plán mohl stát realitou. Dělníci by měli příští rok nastoupit na trasu mezi Brno a Přerov.

"Tam bude nová dvoukolejná elektrifikovaná železnice, kde bude možné jezdit 200 km/h a na to hned naváže úsek Moravská brána, plnohodnotná vysokorychlostní trať pro rychlost nad 300 km/h mezi Přerovem a Ostravou a tam bychom rádi začali 2027/2028," řekl ministr dopravy Martin Kupka.

[chooze:article;value:548275]

​Podle odborníků jde o klíčový projekt, který pomůže nejen české dopravní infrastruktuře. Například cesta z Prahy do Brna zabere pouze jednu hodinu. Železnice má propojit největší česká města z Prahy povede přes Jihlavu do Brna a odtud pak do Ostravy a dál do Polska.

"Kdyby se konečně začalo stavět, bylo by to skvělé, ale už teď máme 25 let zpoždění oproti takovému Španělsku," dopravní expert z Centra pro efektivní dopravu Petr Panský.

Opozice ale varuje, že by na stavbu celé sítě nemusel být dostatek peněz. A ministerstvo navíc čelí kritice některých obcí. Například na Pardubicku sepsaly petici proti plánované trase vysokorychlostní železnice, chtějí totiž zabránit tomu, aby trať rozdělila krajinu a vedla blízko zástavby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.