Stavební spoření začíná být opět výhodné. Srovnejte si nabídky bank

Kvůli vysoké inflaci roste zájem o finanční produkty, které mohou lidem alespoň částečně peníze před znehodnocováním uchránit. Jedním z nich je i stavební spoření. Jeho atraktivita roste nejen díky státní podpoře, ale také díky zhodnocení které i u něj banky postupně zvyšují. 

"Loni bylo uzavřeno 572 tisíc smluv o stavebním spoření, a to je nejlepší výsledek za poslední roky. I v předcházejících několika sezonách jsme ale měli okolo půl milionu nových zákazníků ročně," říká pro TN.cz Jiří Šedivý, tajemník z Asociace českých stavebních spořitelen.

Zhodnocení se už pohybuje mezi 6 a 7 %. "Za poslední rok a půl vzrostlo o dvě procenta," upozorňuje tajemník z asociace. 

Inzerované roční zhodnocení stavebního spoření:

RSTS (Raiffeisenbank) 6,36 %
MONETA 7,1 %
Stavební spoření s Buřinkou (Česká spořitelna) 6,8 %
ČSOB 6,3 %
Komerční banka 6,5 %
Modrá pyramida 6,05 %

Zdroj: usetreno.cz

Státní podpora stavebního spoření je  2 000 korun při šetření dvaceti tisíc korun ročně. I když banky inzerují hodnocení úspor až ve výši sedmi procent, při investování nad 20 tisíc korun uvedená státní podpora neroste a kvůli tomu je nižší i celkové zhodnocení. 

Ekonomka Markéta Šichtařová podotýká, že zhodnocení úspor ze stavebního spoření aktuálně nepokrývá ani inflaci, díky relativně dobré úrovni nicméně pomáhá minimalizovat ztráty. "Za celý letošní rok čekáme inflaci deset procent. Se zhodnocením stavebního spoření ve výši až sedmi procent to znamená tříprocentní ztrátu, což už není tak likvidační," upozorňuje Šichtařová.

[chooze:article;value:481930]

​"Česká národní banka uvalila drsné podmínky na poskytování hypoték. Běžný klient se tak dostane velmi složitě například k získání úvěru na rekonstrukci. Stavební spoření umožní výhodně financovat například nějaké dokončovací práce na stavbě nemovitosti, instalaci tepelného čerpadla, solárních panelů a podobně," dodává Šichtařová. Plánovat je ale nutné dopředu, ideálně s tříletým předstihem.

Lidé nejprve se stavebním spořením šetří, nárok na výhodný úvěr mají až následně. Přesto se podle Šedivého z Asociace českých stavebních spořitelen "stavebko" vyplatí. "Můžete spořit a časem se rozhodnete, na co ty peníze použijete. Ve větší míře teď ale klienti využívají možnost získání úvěru od stavební spořitelny. Jeho podmínky odpovídají tomu, jaké úroky byly v době uzavření smlouvy o stavebním spoření. Klienti, kteří už smlouvu nějakou dobu mají, si i dnes mohou půjčit peníze s úrokovou sazbou pod čtyři procenta, což by se jim jinak nepovedlo," upozorňuje Šedivý.

[chooze:article;value:473019]

​Pokud zrovna spoření neslouží k nějakým stavebním záměrům, je vhodné spíše pro drobné střadatele s konzervativnější investiční strategií. "Když někdo nechce moc sledovat finanční trh, nemá vysoké příjmy a nemůže investovat třeba do nemovitosti, tak bych mu stavební spoření doporučila," říká Šichtařová.

Ekonom Štěpán Křeček ale připomíná některé nevýhody stavebního spoření. "Úročení je už dnes podobné jiným finančním produktům, pokud ho srovnáme například se spořicími účty. Nevýhoda stavebního spoření je, že lidé k penězům nemají okamžitý přístup. Nemohou na ně dlouhou dobu sáhnout, protože by jinak ztratili státní podporu," upozorňuje Křeček.

[chooze:article;value:483804]

​Přesto je úctyhodné, že finanční produkt z 18. století je pořád v nabídce finančních ústavů. První stavební spoření ve Velké Británii existovalo už v roce 1775, v Československu působily stavební spořitelny ve dvacátých letech minulého století, později ale zanikly. Na trh se stavební spoření vrátilo až několik let po sametové revoluci po přijetí nového zákona.

První "stavebka" se v České republice začala nabízet v dubnu 1993 a tehdy vzniklo šest stavebních spořitelen. Od devadesátých let také bývaly podmínky stavebního spoření nejprve výhodnější. "Na začátku byla podpora ve výši 25 procent za rok až do výše 4,5 tisíce korun. Od roku 2004 ale přišla změna a podpora byla na úrovni 15 procent z 20 tisíc korun, tedy maximálně 3 000 korun a na současné úrovni jsme od roku 2011," uvádí Šedivý.

Koncem minulého roku ale mělo stavební spoření namále, protože Národní ekonomická rada vlády navrhovala kvůli vládním úsporám zrušení státního příspěvku. Bez něj by spoření už nebylo tak zajímavé. Možnost zrušení podpory je ale podle ministerstva financí stále na stole. 

Inflace klesá, ceny nemovitostí ale neklesají:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.