Stavební zákon nedá úředníkům spát. Největším problémem jsou kolaudace

V pražském Radotíně přes léto v mateřské škole kvůli velkému počtu dětí přistavěli dvě třídy a modernizací prošla i kuchyň. Radnice se ale bojí, že od nového školního roku nebude možné nové prostory využívat. "Hrozí, že pokud budeme dále pokračovat v tomto systému, tak se nepodaří zkolaudovat ta školská zařízení," řekl tajemník úřadu městské části v Radotíně Pavel Jirásek.

"Pokud bylo povolení stavby dané podle starého zákona, tak již se kolauduje od 1. 7. tatáž stavba podle nového zákona. Neformálně mají rady, ať to podají zpětně na papírových žádostech. Ale úředníci se zase bojí, protože to není v souladu se stávajícím platným zákonem," poznamenala Radka Vladyková ze Svazu měst a obcí.

Některé dříve zahájené stavební záměry navíc musejí být přepracovány a dokončeny podle nové legislativy. Domluvit se musí nový rozsah plnění, nová cena i termíny. 

[chooze:article;value:569177]

​Podle úředníků je nejvíc alarmující to, že je nový systém přinutil vyplňovat některé věci ručně. Ten předchozí to přitom zvládal automaticky a digitálně. "Napojení třeba na spisovou službu úřadu nebo na ekonomické systémy, to je něco, co dříve fungovalo automaticky, teď se to všechno dělá ručně, jsme se vrátili o dvacet let zpátky. 1. srpna jsme odesílali zásilky prostřednictvím hromadné konverzní pošty přes systém stavebního řízení, doteď nemáme potvrzeno odeslání," popsal Jirásek. "Učinila jsem dotaz na call centrum ministerstva pro místní rozvoj, dostala jsem odpověď, že můj dotaz je evidovaný, ale dalších 14 dní zatím žádná odpověď," dodala jeho kolegyně Lenka Böhmová.

Projektantům zase vadí, že úřady, v rámci jednoho řízení, komunikují jen s jedním člověkem, který podával žádost. "Tam ta zastupitelnost není. A v případě, že někdo onemocní nebo se s ním něco stane, tak v současné době to nejde," dodal Robert Špalek, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

"Systém jako takový nefunguje jako celek, úkony, které nám dřív trvaly hodinu nebo dvě, tak aby netrvaly den až dva. Stále vidíme objekty, které jsou jiných stavebních úřadů," upozornil Pavel Jirásek.

[chooze:article;value:568794]

​Obavy, že je revoluce českého stavebnictví šitá horkou jehlou, přitom měli odborníci i samosprávy. "Obavy byly dlouhou dobu, všichni to věděli, akorát to ti zodpovědní na ministerstvu nechtěli slyšet," dodala Vladyková.

"Uvědomujeme si, že kolaudace jsou teď nejdůležitější oblastí. Tento týden měla všem úřadům dorazit metodika, aby úředník věděl krok za krokem, co přesně dělat, aby byla kolaudace dokončena," reagovala v rozhovoru pro televizi Nova Leona Gergelová Šteigrová z ministerstva pro místní rozvoj. "Stále platí, že žádost o kolaudace zpětně může být podána jak přes portál, tak i v listinné podobě," dodala.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.