Stávka není kvůli učitelům. Vláda podrazila ostatní pedagogy, tvrdí odbory

Tento týden společností rezonuje téma stávky školských odborů. "Školy oznámí, jestli bude škola zcela zavřená, nebo jestli bude omezený provoz a co s těmi dětmi bude. Požadujeme, aby to bylo nejpozději ve středu 22. listopadu. V žádném případě nejsme pro to, aby se školy rozhodly až v pátek. Protože to je opravdu velmi krátký čas na to, aby se rodiče, zejména malých dětí, o ně mohli postarat," řekla Seidlová.

ČMOS PŠ nicméně doporučuje, aby školy byly zavřené úplně. Důvodů je několik. "V programovém prohlášení vlády je závazek toho, aby se na 130 % průměrné mzdy dostal plat nejen učitelů, ale všech pedagogů. Zároveň tam byl závazek, že budou chtít, aby školy byly iniciativní a inovativní. Nové formy vzdělávání ale něco stojí," nastínila místopředsedkyně školského odboru.

[chooze:article;value:528646]

​Hlavním problémem podle ní je, že vláda odbory ujistila, že na to peníze budou. "Před schvalováním zákonu to byl velký podraz na ostatní pedagogy, že z toho vyčlenili pouze učitele. Musíme si uvědomit, že ve školách máme i vychovatele, kteří mají stejnou vysokou školu, vychovatele v dětských domovech, diagnostických ústavech, školních družinách, speciální pedagogy, asistenty pedagoga... ale na ty už se zapomnělo," zmínila Seidlová.

Problém vidí i v nedostatku peněz na pomůcky. "Když se to seškrtá, učitelů bude méně, někteří budou muset odejít. A může se stát, že při výuce počítačů budou sedět tři děti u jednoho počítače. Nebo budeme učit jazyky v plných třídách, to chceme?" ptala se v pořadu Naše Česko. 

[chooze:article;value:528713]

​"Chyba je u celé vlády, protože o rozpočtu rozhoduje celá vláda. Všichni si musíme utahovat opasek, ale jde nám o to, přesvědčit poslance, aby z toho dali peníze do rozpočtu školství. My těm rodičům chceme ukázat, jaké to bude mít dopady, když tam nebudou ty peníze. Je to ale jen jeden den boje za to, aby se v kapitole školství neškrtalo," nesouhlasila Seidlová s výrokem, že si děti berou jako rukojmí.  

Podívejte se na sestřih důležitých momentů z rozhovoru s Markétou Seidlovou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.