Stávka v Německu pokračuje. Je to bezohledné, vyčítají lidé protestujícím

Německo zažívá rušný týden. V pondělí stávka zemědělců na celý den ochromila hlavní město Berlín, ve středu se zase kvůli stávce strojvedoucích téměř zastavila železniční doprava. A protesty nekončí. Spolková vláda v čele s kancléřem Olafem Scholzem, který dlouhodobě čelí nemalé kritice, se situaci pokouší zmírnit.

"Vím, že s tím vůbec nesouhlasíte, ale alespoň jsme nyní dosáhli toho, že zvýhodnění dieselu v zemědělství budeme rušit postupně ve třech fázích, a ne najednou. Takže není pravda, že jsem nic neudělal. Tohle už něco znamená," řekl spolkový ministr výživy a zemědělství Cem Özdemir. 

Zemědělci chtějí protestovat až do 15. ledna, kdy chystají v Berlíně velkou demonstraci. V pátek by ale měla vyvrcholit stávka strojvedoucích za vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, která ve středu ochromila železniční dopravu v zemi.

[chooze:article;value:536486]

​"Stávka odborového svazu strojvedoucích má masivní dopad na železniční dopravu nejen v Německu. Podle havarijního plánu se naše služby pohybují asi na 20 %," sdělila mluvčí německé železniční společnosti Deutsche Bahn Anja Brökerová.

"Dnes v deset hodin podstupuji operaci v Berlíně, na kterou jsem čekal měsíce. Musel jsem na nádraží o několik hodin dříve, abych měl jistotu, že se tam včas dostanu. Je to bezohledné," postěžoval si ve čtvrtek Mike Walter, jeden z cestujících.

Stávka má stále vliv i na vlakové spoje s Českem. České dráhy slíbily, že do čtvrtka zajistí náhradní spojení pro cestující do Mnichova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.