Stávkovat budou stovky firem, dotkne se to milionu zaměstnanců, tvrdí odboráři

Pondělní stávka, kterou svolávají odborové svazy, se dotkne i průmyslové výroby. Jejich podobu představili ve středu předsedové odborových svazů. Hlavním důvodem stávky jsou podle nich kroky vlády, s nimiž odboráři nejsou spokojení.

Předseda OS KOVO Roman Ďurčo očekává velkou účast. "V rámci průmyslu se zúčastní až stovky firem a stávka se tak může dotknout až milionu zaměstnanců. Protesty budou probíhat v rámci celé České republiky," předpokládá Ďurčo.

Část protestů se bude konat v Praze. Na Malostranském náměstí se v pondělí hodinu po poledni sejdou lidé, kteří vyjádří protest proti vládě Petra Fialy (ODS). Podle odborářů je největším prohřeškem kabinetu špatná komunikace. "Oslovili jsme v říjnu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, aby s námi jednal. Dostali jsme termín až 20. prosince, takže si dovedete představit, jak ten sociální dialog probíhá," dodal Ďurčo.

[chooze:article;value:530085]

​Jednou z velkých firem, které se stávka dotkne, je Škoda Auto. Odbory zastaví na dvě hodiny výrobu ve všech třech závodech společnosti v Česku, tedy v Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách. Firma Škoda Auto už dříve oznámila, že stávku podporuje.

Odborový předák Škodovky Jaroslav Povšík také zdůraznil, že stávkou zaměstnanci protestují výhradně vůči vládě. "Výrobu zastavíme kultivovanou formou. Pracovníci ranní a odpolední směny zastaví práci od 13 do 15 hodin, každá směna odpracuje o hodinu méně. V té době se bude konat happening před budovami závodů, na kterých očekáváme účast asi 8 tisíc zaměstnanců plus dalších lidí, kteří budou moci přijít," uvedl Povšík.

Stávka má podle Povšíka do výroby výrazně zasáhnout. "Každou minutu z výrobní linky sjede jedno auto. My ten proces na dvě hodiny zastavíme. Bude to naše největší akce od roku 2015," upozornil.  

Další důležitou firmou, jejíž zaměstnanci budou stávkovat, jsou Třinecké železárny. Předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Třinecké železárny Marcel Pielesz to potvrdil. "Pokud chce vláda, aby byly Třinecké železárny nekonkurenceschopné na evropském trhu, jde jí to náramně," prohlásil Pielesz.

Železárny svou výrobu úplně nezastaví, část zaměstnanců ale na hodinu přestane pracovat a továrna tak bude fungovat v omezeném režimu. "My ani nemůžeme zastavit, nemůžeme vypnout pece, protože znovu je zapnout je příliš drahé. Přebytečným teplem navíc zásobujeme tisíce budov na Třinecku. Vysoké pece pojedou, byť budou utlumené," řekl Pielesz.

[chooze:article;value:530108]

​Stejně budou fungovat i energetické firmy, které budou stávkovat. "Nechceme nijak omezit ani ohrozit zaměstnavatele, náš protest je cílen pouze na vládu. V našich podnicích podpoříme stávku tak, abychom vyjádřili podporu, ale současně nepřerušili provoz. Kritická infrastruktura zůstane v provozu," slíbil předseda odborového svazu ECHO Karel Klusák.

Naproti tomu potravinářské podniky svou výrobu na hodinu zastaví úplně. "Vybrané závody se po domluvě s managementem na hodinu zastaví. Pak se zase půjde do práce, aby nedošlo ke škodám," uvedl předseda Nezávislého odborového svazu pracovníků potravinářského průmyslu a příbuzných oborů Tomáš Vančura.

Někteří lidé se k pondělní stávce připojí pouze symbolicky, jako například řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice. Vezmou si proto vesty a placky, ale za volant autobusu v pondělí usednou. Symbolicky budou protestovat i zaměstnanci největší české mlékárny Madeta.

Na druhou stranu se stávky nebude účastnit Federace strojvůdců ČR (FSČR), která sice nesouhlasí s vládními opatřeními v podobě úsporného balíčku, podle prezidia ale přišla stávka příliš pozdě. "Aby tato plánovaná akce mohla reálně odvrátit schválení konsolidačního balíčku, měla být zorganizována ještě před tím, než byl postoupen k projednání Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR," prohlásila FSČR.

Českomoravská konfederace odborových svazů zastřešuje okolo 270 tisíc odborářů z 31 svazů. Zhruba polovina se jich do stávky zapojí. Předseda konfederace Josef Středula nevyloučil, že stávku v pondělí na běžném životě pocítí všichni.

Někteří zaměstnanci budou stávkovat jen symbolicky. Nasadí si vesty a placky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.