Štědrovečerní večeře brutálně zdražila. Zaplatíme nejvíce v novodobé historii

Za rybí polévku a smažené řízky s bramborovým salátem si letos připlatíme. Vyplývá to ze studie platformy eToro, kterou společnost zveřejnila v tiskové zprávě.

Čtyřčlennou rodinu podle cen v tuzemských supermarketech vyjde typické jídlo na 852 korun. Je navíc jedno, jestli zůstanete u tradičního kapra, nebo se přikloníte ke kuřecím řízkům. "V Česku je letos výběr mezi kaprem nebo řízky nelehký a snadný zároveň, protože ceny všech surovin prudce vzrostly," poznamenal analytik společnosti eToro Pawel Majtkowski.

​Tradiční ryba totiž zdražila o 48 procent na 476 korun. Kuřecí maso o 56 procent. Jediným pozitivem je mírné zlevnění vajíček.

[chooze:article;value:531058]

Celková cena tak vzrostla o 16 procent. I když tedy zohledníme říjnovou meziroční inflaci, která byla podle Českého statistického úřadu 3,7procentní, letošní Štědrý večer bude nejdražší od roku 1989.

Česko přesto stále patří k levnějším zemím, co se tradičních štědrovečerních pokrmů týče. Nejvíce zaplatí Francouzi, které pečený krocan plněný nádivkou vyjde na 81,7 eura, tedy v přepočtu 1 991 korun.

[chooze:article;value:531292]

Ostatní země ale také oproti loňsku prudce zdražovaly. Dánové za tradiční vepřovou pečeni dají o čtvrtinu více, Španělé za krocana s vícero přílohami také. Barbecue, na kterém si na Štědrý den pochutnávají Australané, zvýšilo cenu o 17 procent.

​"Růst globálních cen sice zpomalil, ale přesto stále rostou. Je to vidět i na našem průzkumu, kdy ceny štědrovečerních pokrmů vzrostly téměř ve všech zemích. Vyšší nárůst byl zaznamenán v zemích, kde se na Štědrý den podává maso," uvedl Majtkowski.

Data sbírala společnost v listopadu. Ceny jsou beze slev a vzhledem k tomu, že se kapři ještě neprodávají ve stáncích, vzala údaje z farmářského rybářství. Podle analytika by ale měla být podobná.

Téměř polovina českých firem rozdává vánoční prémie. Chtějí si udržet zaměstnance (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.