Stěhování europarlamentu stojí tři miliardy ročně. Francie si na něm trvá

Nekonečný příběh. Tak by se daly označit diskuse Evropského parlamentu o tom, jestli má mít dvě sídla, nebo jedno. Debaty opět rozvířila nabídka Francie, která by ráda ještě jednu budovu přidala.

"Francie nabízí pronájem další budovy pro Evropský parlament za 700 000 euro ročně. A já osobně tedy musím říct, že nejsem úplně přesvědčen o tom, že by tu budovu Evropský parlament potřeboval," konstatoval europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Předsednictvo evropského parlamentu se prý na pronájem nové budovy dvakrát netváří. Europoslanci z frakce spojené s prezidentem Emmanuelem Macronem jsou na vyjádření skoupí.

[chooze:article;value:486334]

"Debaty se konají za zavřenými dveřmi, proto je na místě ptát se předsedkyně parlamentu a místopředsedů," uvedl francouzský europoslanec Stéphane Séjourné.

Europarlament využívá budovu ve francouzském Štrasburku k plenárním zasedáním. Poslanci se do něj sjíždí jednou za měsíc na čtyři dny s výjimkou srpna. Výbory a politické skupiny se pak schází v belgickém Bruselu.

"Je to naprosto zbytečné plýtvání, je to velmi neekonomické, je to velmi drahé. Stěhování, údržba těch dvou sídel," prohlásila Veronika Vrecionová (ODS) poslankyně Evropského parlamentu.

[chooze:article;value:502052]

Europoslanci si minulý týden odhlasovali, že by rádi stěhování ukončili. Jenže aby se tak stalo, museli by souhlasit všechny členské státy a Francie se svého sídla odmítá vzdát dlouhodobě.

"Budova ve Štrasburku je úplně nová, je udržitelnější, zatímco ta v Bruselu je opravdu stará. To je důvod, proč bychom měli podporovat spíše Štrasburk," domnívá se francouzský europoslanec Christophe Grudler.

Stěhování vyjde v přepočtu na téměř tři miliardy korun ročně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.