Stejnopohlavní páry jsou naštvané. Pořád nemají stejná práva jako ostatní

Premiér Petr Fiala (ODS) či předseda hnutí ANO Andrej Babiš oslavují ve středu schválenou novelu, která přinese více práv stejnopohlavním párům. Ty ale tak nadšené nejsou.

"Sedm let slýcháváme z úst poslanců a poslankyní 'narovnejme jim práva, jen ať se to nejmenuje manželství.' Přesto Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení novely zákona o manželství pro všechny páry schválila pozměňovací návrh, který stejnopohlavním párům nepovoluje vstupovat do manželství a nepovoluje jim ani společné adopce," upozornila ve středu organizace Jsme fér.

[chooze:article;value:544027]

Češi tak podle ní zůstanou rozdělení do dvou kategorií podle toho, koho milují. Společné adopce totiž zůstávají zakázány. "Pro děti osvojované z ústavů to znamená, že budou muset proces adopce absolvovat dvakrát za sebou. Státu tento návrh přináší zbytečnou administrativní zátěž," poznamenala.

Pro poslance tak mají následujících pět otázek:

  1. Pozměňovací návrh pana Navrátila a paní Válkové nepovoluje stejnopohlavním párům manželství a ani společné adopce. Dovoluje jim jen tzv. přiosvojení. Tedy adopci dítěte jednoho partnera druhým partnerem. To by znamenalo, že děti osvojované z ústavu stejnopohlavním párem by procesem vlastní adopce muselo procházet dvakrát za sebou. Tedy dvakrát více stresu a soudních řízení. Ale pokud by to samé dítě chtěl osvojit pár opačného pohlaví, proces adopce by musel absolvovat jen jednou. Proč je pro vás v pořádku vystavovat některé děti opakovanému stresu adopce?

  2. Pozměňovací návrh Navrátila a Válkové znamená, že pokud by dítě z ústavu osvojil heterosexuální pár, musí proběhnout jen jedno soudní řízení o adopci. Pokud by ho ale osvojoval pár dvou žen nebo dvou mužů, musí soudní řízení proběhnout dvakrát. Proč chcete některé děti takto otevřeně znevýhodňovat? 

  3. Někdo říká, že je v pořádku, aby stejnopohlavní páry a jejich děti podstupovaly proces adopce 2x za sebou, protože v porovnání s heterosexuálními páry je dobré mít nad nimi "kontrolu navíc". Proč je to potřeba?

  4. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše?

  5. Kdyby nebyl žádný podstatný rozdíl mezi společnými adopcemi a přiosvojením, proč by je zákon heterosexuálním párům povoloval oboje?

Spory v koalici

Sňatky stejnopohlavních párů rozdělily vládní koalici. Zatímco předseda vlády je spokojený, první vicepremiér Vít Rakušan (STAN) pro novelu nehlasoval.  

"Ne proto, že bych nepřál stejnopohlavním párům ty dílčí benefity, které jim to přinese. Ale proto, že jsem věřil v úplné narovnání práv. Proto, že jsem pevně přesvědčený, že v roce 2024 si tito lidé v ČR zaslouží mnohem víc než jen drobky z našeho 'rodinného stolu'. Výsledkem hlasování jsem zklamaný. Ale už teď můžu slíbit, že snahu o zrovnoprávnění duhových rodin tím rozhodně nevzdávám," avizoval na sociální síti X.

[chooze:article;value:543901]

Spokojení nejsou ani poslanci Pirátů a TOP 09. Jednotu v názoru na manželství pro všechny si zase pochvaluje opoziční hnutí ANO. 

"Tak se to povedlo! Narovnali jsme práva pro páry stejného pohlaví a nakonec to ve Sněmovně zachránilo hnutí ANO se 66 hlasy pro, když z celé pětikoalice hlasovalo pro pouze 52 poslanců. Rozhádaná pětikoalice by to potopila. Ta se dokáže sjednotit, jen když jde o Antibabiše. Takže rovná práva pro všechny a manželství zároveň zůstane svazek muže a ženy," vzkázal Babiš. Podle Rakušana ale politikařením zmařil šanci na úplné narovnání práv.

Jak budou postupovat úřady?

"Samozřejmě je skvělé, že se práva LGBT párů nebo stejnopohlavních párů posunou ve spoustě věcí do roviny, to, že to nemá stejný název, nejsou tam společné adopce, že to vizuálně společensky není rovnoprávnost, ale dochází k narovnání praktických práv, která v životě mohou spoustu věcí vyřešit jako třeba to, že my s Michalem můžeme být částečně spokojeni s tím, jak to dopadlo, protože po osmi letech čekání si můžeme křížem krážem osvojit naše dcery," poznamenal na instagramu táta a influencer David Vaníček.

"Hlavní minus je, že tady byla velká šance dát společenský signál, že mezi sebou nebudeme mít rozdíly," míní. "Pořád platí, že si každý stejnopohlavní rodič může sólo požádat o adopci, otázka je, jak konkrétně k němu bude přistupováno, to není úplně čisté na úřadech, pořád někde panují předsudky. Poté bude ale hlavním adoptivním rodičem jeden," popsal.

"I když budou oba posuzováni přísně, jen jeden bude oficiálně adoptivním rodičem," doplnil.

Spokojení nejsou ani odpůrci

Novela nepotěšila ani organizaci Aliance pro rodinu, která se dlouhodobě staví proti manželství pro všechny. "Upření práva dítěte na jejich maminku a tatínka. V případě leseb vytěsnění otce ze života dítěte, v případě gayů upírání matky a pořizování si dětí na zakázku," sdělila své výčitky na sociální síti X.

Za některé části naopak zákonodárce chválí. "Manželství zůstalo svazkem muže a ženy. Výsadní postavení manželů při adopcích uhájena," vyjmenovala.

Velké zklamání, hodnotí rozhodnutí Adéla Horáková ze Jsme fér:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.