Štěnice ve velkém zamořují Evropu. Šíří se i českými domácnostmi

V České republice není povinnost hlásit výskyt štěnic, Státní zdravotní ústav (SZÚ) tak nemá přesnou evidenci o jejich šíření. Jaká je u nás situace kolem těchto parazitů, tak zjišťovala jeho referenční laboratoř ve spolupráci s dezinsekčními firmami, které nepříjemný hmyz likvidují. A ty potvrdily nárůst poptávky po jejich službách napříč celým Českem. 

Celorepublikový průměr činí 15% nárůst oproti loňskému roku, přičemž nejhorší situace je ve středních Čechách, kde přibylo zásahů dezinsektorů o celou třetinu. V závěsu je Moravskoslezský kraj, který má 27% nárůst. 

[chooze:article;value:524968]

​"Pro doplnění byly dotazovány také společnosti, které se zabývají prodejem dezinsekčních přípravků pro odborníky i pro laiky. Situace je zde obdobná a prodej dezinsekčních přípravků se oproti loňskému roku navýšil o zhruba 20 %," uvedl SZÚ. 

"Situace ale není v současné době nijak kritická. Patnáctiprocentní růst poptávky můžeme považovat při porovnání se státy, jako je Francie nebo Španělsko, za nízký," uklidňuje Zdeňka Leipnerová Galková z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci. 

Zamořené Španělsko a Francie

Právě v těchto dvou evropských zemích mají výrazné problémy s rozšířením štěnic. Španělský deník 20 minutos píše, že od ledna do konce září letošního roku v zemi přibylo o 71 % více případů zamoření štěnicemi. Nejhorší situace panuje v Madridu a dále pak v Katalánsku. Aby Španělsko získalo kontrolu nad situací, dezinsekční firmy provádějí ošetření v prostředcích veřejné dopravy a společenských prostorách, jako jsou kina nebo divadla. 

[chooze:article;value:520965]

​V posledních týdnech se to jenom hemží články i o štěnicích ve Francii. Zprávy hovoří o zamoření veřejné dopravy, škol i nemocnic. Podle agentury pro bezpečnost potravin, zdraví a životního prostředí se v letech 2017 až 2022 s parazitem musela potýkat každá desátá domácnost ve Francii, píše web TFI Info. Letos v létě země zaznamenala přímo explozivní nárůst případů. 

Celosvětový problém

Ačkoliv se aktuálně nejčastěji v souvislosti s epidemií štěnic skloňuje Paříž, problém je podle odborníků celosvětový, a navíc dlouhodobý. Zvýšený výskyt zaznamenávají už od začátku tisíciletí i Spojené státy, Japonsko nebo Austrálie. Tento trend, který platí i pro Česko, potvrzuje i Státní zdravotní ústav. 

"S výskytem štěnice domácí se v České republice potýkají odborné firmy ve zvýšené míře od roku 2000. Nárůst je celosvětovým trendem a souvisí především s vysokou mobilitou obyvatel, sníženou ostražitostí proti tomuto členovci, ale také především s výrazným rozvojem rezistence štěnice domácí k účinným látkám dezinsekčních přípravků," vysvětluje Terezie Arnoldová z Národní referenční laboratoře. 

Českem se letos také ve velkém šíří svrab, který způsobuje parazitický roztoč (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.