Stojíme na prahu pandemie demence, varuje lékař. Riziko zvyšuje hypertenze

U pacientů s vysokým krevním tlakem existuje podle lékařů nejen vyšší riziko cévních mozkových příhod, ale i poklesu kognitivních funkcí a rozvinutí demence.

Poškození mozku způsobené hypertenzí se postupně rozvíjí, a to dokonce i u mladých lidí. Navíc následně hrozí vznik demence už ve středním věku. Pokud se tedy hypertenze řádně nekontroluje a trápí člověka dlouhodobě, může to mít negativní dopad nejen na srdce, ale i mozek, ledviny a cévy.

[chooze:article;value:510952]

"U mladších jedinců s hypertenzí klademe důraz na změnu životního stylu, snažíme se zabránit tloustnutí, pacient by měl mít dostatek pohybu, zdravou výživu, neměl by kouřit, a naopak by měl mít pravidelné kontroly hodnot krevního tlaku. Pokud tato režimová opatření nestačí, dochází k nasazení antihypertenzní léčby," vysvětlili lékaři.

Podle doktorů právě vysoký krevní tlak zvyšuje riziko demence u lidí až o 61 %. "Neléčená mírná až střední hypertenze ve věku od 50 do 60 let zvyšuje riziko lézí bílé hmoty (abnormality mozku) spojených s demencí. Již krevní tlak 120/80 mm Hg ve věku 19-40 let je spojen s redukcí šedé hmoty mozkové. To naznačuje, že cestou, jak omezit rozsah nástupu demence, je včasná a důsledná léčba hypertenze již od mládí," přiblížil lékař Miroslav Souček.

Nejen v Česku se zvyšují počty lidí s kognitivními poruchami, tedy například s problémy s pamětí, myšlením a podobně. Dle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se bude do roku 2050 u nás potýkat s demencí zhruba 280 tisíc pacientů. Nejčastějším typem demence je Alzheimerova choroba.

"V současné době stojíme v ČR na prahu pandemie demence, kterou dosud nedokážeme léčit. Změny v mozku související s demencí navozenou hypertenzí jsou nevratné. Jejich rozvoj začíná se vznikem hypertenze již od mládí a kumuluje se v čase. Pro mozek je věk vzniku hypertenze zásadní," doplnil Souček. Právě včasné zachycení a zahájení léčby je nesmírně důležité.

[chooze:article;value:485610]

Demence je závažné degenerativní onemocnění mozku, které postihuje především starší část populace. Onemocnění vytváří změny na mozkové tkáni, které způsobují zapomínání, snižování inteligence a v některých případech také ztrátu identity.

Právě hypertenze je ale pouze jedním z mnoha faktorů, které mohou přispět k rozvoji demence. Podle lékařů se mezi rizikové řadí také genetika, obezita, diabetická onemocnění, kouření, fyzická nečinnost nebo vysoké hladiny cholesterolu.

Jednoduchý a rychlý test může odhalit Alzheimerovu chorobu. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.