Šťouchanec do generála nebo polibek. Odborníci vysvětlují řeči těla v debatě TV Nova

Na sociálních sítích zaujalo některé diváky TV Nova jemné gesto, které udělala podplukovnice v záloze Eva Pavlová vůči svému manželovi. V závěru debaty ho jemně šťouchla do stehna, on ji na oplátku vzal za ruku. "Znamenalo to něco jako 'Takto jsme se nedomluvili'," říká pro TN.cz odbornice na řeč těla Eliška Landovská. "Bylo to takové jemné napomenutí ve stylu: chovej se, jak jsme se domluvili. Paní Pavlová je rozhodně velitelský typ," dodává Landovská.

"Paní Pavlová chtěla určitě svému manželovi něco naznačit. Je ale otázkou co. Může to být pozitivní i negativní," dodává psycholožka Lenka Čadová. "Oba manželské páry do té debaty vstoupily s nějakými notičkami a snažily se jich držet," upozorňuje Čadová.

[chooze:article;value:483844]

​Bez povšimnutí nezůstal ani polibek Andreje Babiše, který svou Moniku pravděpodobně odměnil za její závěrečné slovo. "On je emocionální, hraje na tu emoční rovinu a chtěl veřejně ukázat, že mezi nimi je vše v pořádku," vysvětluje psycholožka.

Navzdory neskrývané náklonosti kandidátů ke svým manželkám se adepti na prezidenta zhlédli i v gestech kněží pod celibátem. "Oba měli o určitých momentech rozpřažené ruce. To dělají i faráři v kostelech. Ukazují, že to s lidmi myslí dobře," uvádí Landovská.

"Toto gesto je velmi staré ještě z doby, kdy lidé chodili se zbraní. Posluchačům dotyčný ukazuje, že nemá žádné postranní myšlenky, a upoutává k sobě pozornost. Nechtěla bych ale hodnotit pojem upřímnost. Ten podle mě do politiky vůbec nepatří," doplňuje.

[chooze:article;value:486571]

​Odbornici na řeč těla zaujala rovněž kamarádská gesta mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. "Řada z nich byla u obou podobná. Takto to většinou vypadá, když jsou lidé přátelé. To ale v tomto případě není možné," poukazuje na paradox Landovská.

Každý detail o něčem vypovídá. Expertka si proto všimla i toho, kam směřovaly špičky bot kandidátů. "Většinou jde zájem lidí tam, kam špičky směřují. Babiš i Pavel měli během debaty jednu špičku směrem ke svému sokovi a druhou k divákům. To ukázalo jejich zájem o toho, s kým hovořili," podotýká Landovská.

[chooze:article;value:486510]

"Pan Babiš má daleko výraznější řeč těla než pan Pavel, ale to bude možná jeho profesí. On také ví, že pokud jeho gesta budou výraznější, tak upoutá více pozornosti. Zvedání obočí mají lidé zažité už od puberty. Někteří s tím pracují více, ale u předsedy ANO je to opravdu velmi výrazné. Také jeho gestikulace hodně vyčnívá," uvádí expertka.

"Andrej Babiš i Petr Pavel na Nově působili daleko víc připravení než v nedělní debatě České televize. Oba předvedli zkušenosti ve svých oborech. Měli svou roli, kterou pro diváky odehráli. Politika ale není o tom ukázat, jaký opravdu jsem. To by pak vypadalo zcela jinak," upozorňuje psycholožka. "Ani jednoho z kandidátů nepovažuji za lídra. Nejde o to hlásat morální hodnoty. Chce to také činy," dodává psycholožka.

[chooze:gallery;value:30117]

Pavel vs. Babiš. Předvolební prezidentská debata TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.