Stovky hraček v Česku neprošly kontrolou! Některé jsou i nebezpečné

Také ve druhém čtvrtletí letošního roku Česká obchodní inspekce kontrolovala, zda byly splněny základní požadavky na bezpečnost hraček určených pro děti do 14 let. "Kontroly byly především zaměřené na značení hraček, průvodní dokumentaci a informace pro spotřebitele a též se kontroly zaměřovaly na bezpečnost hraček," popsal na webu mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Dohromady proběhlo 126 kontrol. "Celkem inspektoři zkontrolovali 372 modelů hraček a u 233 modelů zjistili administrativní nedostatky," doplnil Fröhlich.

[chooze:article;value:512739]

Nejčastěji se nedostatky týkaly identifikace výrobce dané hračky, chybělo také označení výrobků značkou shody CE a potíže byly i v průvodní dokumentaci. Inspektoři postrádali různá upozornění, instrukce či varování.

Dvě hračky ve druhém čtvrtletí dokonce ČOI nařídila stáhnout z prodeje. Inspektoři je totiž vyhodnotili jako nebezpečné.

Dětská hra BRICK GAME 9999

Dětská hra na baterie obsahovala nadlimitní množství olova. "Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 73 % oproti povolné limitní hodnotě 0,1 %," přiblížil Fröhlich.

Inspektoři ale odhalili i další problémy. Ve značení navíc chyběly některé povinné údaje, přiloženy nebyly ani další předepsané informace v českém jazyce. Stanovené označení CE navíc nebylo uvedeno přímo na výrobku, ale pouze na obalu.

Informace o výrobku

Značka:                                               BAI BIAN

Číslo modelu:                                     E-9999

Číslo výrobní série:                           LZY11171

EAN:                                                    2021518111710

Identifikační údaje výrobce:             plná identifikace neuvedena, uvedeno: vyprodukowano v Chinach

Distributor:                                         neúplná identifikace: 05-552 Wólka Kosowska, Ul. Nadrzeczna 14

Země původu:                                    Čína

Magnetické tyče a kuličky

Stáhnout z prodeje nařídila ČOI i magnetické tyče a kuličky. "Akreditovaná zkušební laboratoř ověřila, že tyto magnetické tyče a kuličky nevyhovují požadavkům příslušné právní normy. Testované části výrobku se vejdou do válce pro malé části a překračují mezní hodnotu indexu magnetického toku 50 kG2mm2," vysvětlil Fröhlich.

Samotný výrobek je na spodní straně krabičky opatřen samolepícím papírovým štítkem s následujícími údaji: ZA3366 (815), Magiczne klocki, Producent: DS.TRADE H.K. Limited, Mandarin Plaza 17-93, Handi Road Kowloon HK, Importer: F.H.A.A.D.A.Z.Z. Roznowa 77, 32-020 Wieliczka, Polska. Ostrzeźenie! Zabawka zawiera male elementy, które stwarzaja ryzyko polkniecia lub zadlawienia, označení shody CE, piktogram "Nevhodné pro děti do tří let", EAN 1401404743934.

Česká obchodní inspekce uložila za porušení zákona o technických požadavcích na výrobcích celkem 76 pokut za dohromady 829 500 korun.

Jak ušetřit za hračky? Maminky v Ostravě založily půjčovnu hraček. Na dračku jdou houpačky i dětské kuchyňky (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.