Stovky lidí mohou přijít o práci. Další vlnu propouštění ohlásila i Česká pošta

"Ke konci srpna nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 10 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 605 jejich zaměstnanců," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Jedná se například o technické a odborné pracovníky v oblasti vědy a techniky, zpracovatele potravin, dřeva či textilu nebo kovodělníky a strojírenské dělníky.

[chooze:article;value:518597]

"Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou zvýšení efektivnosti práce, optimalizace počtu pracovních míst z důvodu reorganizace výroby či flexibilnější využití kapacit," přiblížila Beránková.

Oproti předchozímu měsíci se však situace zhoršila. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o 5) vzrostl, meziročně (o 3) klesl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 325) zvýšil a meziročně (o 506) snížil," popsala Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je ale následně uveden jen jednou.

Nejhorší situace je aktuálně v Jihomoravském kraji, kde čtyři podniky plánují propustit 211 pracovníků. Za ním pak následuje Pardubický kraj. Tam výpověď může dostat 122 zaměstnanců ze čtyř firem.

Naopak poměrně v klidu mohou být lidé na Vysočině a ve Zlínském kraji. Tam vždy jeden zaměstnavatel ohlásil propouštění jednoho pracovníka. "Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele, v neposlední řadě mohou mít vliv případné dopady energetické krize na zaměstnavatele nebo průběh válečného konfliktu na Ukrajině," podotkla Beránková.

Propouštění u České pošty

Pokračovat v propouštění plánuje také Česká pošta. Ta ohlásila úřadu svůj záměr v polovině září. Výpověď by na konci roku mělo obdržet 282 pracovníků. Půjde především o lidi na manažerských a administrativních pozicích a podpůrných funkcích.

[chooze:article;value:521995]

Snížení počtu pracovních míst podle mluvčího pošty Iva Vysoudila pramení ze systémových opatření, která firma již dříve zavedla v souvislosti s rušením poboček a s úpravou délky doručování listovních zásilek. "Odchody se budou týkat všech centrálních pracovišť pošty po celé České republice," doplnil v tiskové zprávě Vysoudil.

"Úspora, které příští rok aktuálním snížením počtu zaměstnanců docílíme, je 200 milionů korun. Postupně pracujeme na dalších opatřeních souvisejících s transformací České pošty," sdělil zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán. Česká pošta propustila v posledních měsících téměř 800 pracovníků. Nyní podnik zaměstnává kolem 22 tisíc lidí.

Home office se v Česku rozmáhá. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.