Stovky lidí mohou přijít o práci. Problém je i přehřátý trh práce, varuje ekonom

"Ke konci května 2023 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem devět zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 553 jejich zaměstnanců," řekla TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Kateřina Beránková.

Jedná se například o úředníky, pracovníky v oblasti prodeje nebo specialisty v oblasti vědy a techniky. "Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou optimalizace, organizační změny, ukončení činnosti nebo třeba flexibilnější využití kapacit," nastínila Beránková.

[chooze:article;value:508061]

Oproti předchozím měsícům se však situace výrazně zlepšila. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o pět) i meziročně (o tři) klesl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 632) i meziročně (o 171) snížil," doplnila Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je ale následně uveden jen jednou.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hromadné propouštění úřadům nahlásili čtyři zaměstnavatelé a dotknout by se mohlo 129 pracovníků. Za ním pak následuje Jihočeský kraj, kde výpověď může dostat 103 lidí ze tří podniků. Naopak klidní mohou být pracovníci v Karlovarském a Zlínském kraji a na Vysočině. Tam totiž žádná firma zaměstnance propouštět nehodlá.

Úřad však upozorňuje, že se jedná o záměr. "Neznamená to, že lidé okamžitě přijdou o práci. Jak už bylo řečeno, jedná se o záměr. Tudíž k hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců," vysvětlila Beránková.

Přehřátý český trh

Podle ekonomů se jedná o běžný vývoj, kdy přes léto většina firem spíš zaměstnance nabírá. "Ty sezonní práce v zemědělství, hotelnictví a cestovním ruchu jsou pro trh práce pozitivní. Je potřeba nabrat často sezonní pracovníky," má jasno ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:485224]

Za květen navíc pracovní úřady evidovaly celkem 253 893 uchazečů o práci, tedy o 7790 méně než v předchozím měsíci. Nezaměstnanost tak klesla na 3,5 %. Podle mezinárodního srovnání má Česká republika druhou nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii (EU).

Odborníkům ale přidělává vrásky na čele přehřátý český trh. "Je kritický nedostatek zaměstnanců. V cestovním ruchu chybí až 90 tisíc lidí, kteří by v tom oboru mohli pracovat, ale nemají zájem. Nedostatek je také v dalších oborech, například ve zdravotnictví," popsal Studnička.

Řadu profesí totiž Češi podle expertů nechtějí vykonávat. "Takže bude nutné soustředit se na zaměstnance ze zahraničí. Především bude potřeba rozvolnit pracovní podmínky pro lidi ze třetích zemí," uzavřel Studnička.

Čtyřdenní pracovní týden chce většina Čechů a některé firmy ho už zavedly. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.