Stovky potravin na Slovensku nebudou zdražovat. Ceny se zastropují. ANKETA

S iniciativou přišlo osm obchodních řetězců, které se dohodly s ministerstvem zemědělství a rozvoje venkova. Zastropování má platit od 20. března další tři měsíce. Má pomoct snížit inflaci, upozornil web deníku Pravda.

"Záruka proti inflaci znamená, že si každý řetězec sám určí 30 až 100 druhů potravin, u nichž bude po dobu tří měsíců garantovat stejnou cenu. Celkem se jedná o 400 unikátních položek. Potraviny budou rozloženy v pultu označeném logem nákupního vozíku v kruhu na modrém pozadí, který bude v každém řetězci stejný," informoval ministr Samuel Vlčan.

Týká se to řetězců Billa, CBA, Coop Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Terno a Tesco. Seznam potravin, kterých se zastropování bude týkat, zveřejní v pondělí. 

[chooze:article;value:493759]

Cílem iniciativy je podle předsedy slovenského svazu obchodu Filipa Kasany ochrana spotřebitelů bez deformování trhu státními zásahy. Ceny potravin zatím podle něj rostly jen kvůli zdražení u dodavatelů.

Dohoda vznikla i proto, že sama vláda nezavede tvrdé cenové regulace, napsal slovenský Denník E. Po té volá tamní opozice, která se chce inspirovat Maďarskem.

Vysokými cenami potravin se zaobírá i vláda v Česku. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ale už několikrát zastropování odmítl. Místo toho vytvořil kabinet Petra Fialy (ODS) komisi, která bude zkoumat, jestli například obchodníci neúměrně nenavyšují marže.

[chooze:poll;value:419a60203e838a76f187bc10a8c5db637ab5fa44;layout:tn_nova]

​Komise ministerstva si posvítí na drahé potraviny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.