Stovky výjezdů a zablokovaná doprava. Česko zasáhly silné povodně, hrozí další

[chooze:gallery;value:36084]

S nepřízní počasí se vypořádává i Plzeňský kraj. V úseku Starý Plzenec – Plzeň-Koterov je zastaven provoz. Omezení by mělo skončit 4. června. Kvůli nepřízni počasí nejezdí vlaky ani mezi Jincemi a Lochovicemi, a to až do pondělní 18. hodiny. Podobná situace je i v úseku Poběžovice – Klenčí pod Čerchovem, kde by měl být provoz obnoven až od pondělních 23:30 hodin.

Kvůli záplavám měli hasiči z Plzeňského kraje napilno už o víkendu. "Za sobotu a neděli jsme zasahovali u 266 událostí v souvislosti s dešti. Nejvíce na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. Jen čerpání vody z objektů a komunikací si vyžádalo 147 výjezdů. Zbylé události se týkaly uvolňování propustků, koryt potoků, monitoringu stavu vody na tocích," uvedli na sociální síti X

"Několikrát jsme zachraňovali osoby. Ve Starém Plzenci šlo o rodinu uvězněnou v automobilu ve vodní laguně. Ve Štěnovicích zasahoval letecký záchranář při vyzvednutí osoby uvíznuté v zaplavené oblasti. Dále jsme ve Štěnovicích zachraňovali z domů okny osm osob a jedné ženě jsme pomohli dostat se přes vodu pomocí nastavovacích žebříků," doplnili. 

[chooze:article;value:558412]

Velký problém v Plzeňském kraji způsobil i sesuv půdy, který přerušil železniční spojení mezi Plzní a Českými Budějovicemi u Plzence. "Správa železnic na této trati aktuálně provádí opravné práce, provoz vlaků je dočasně přerušen. Podle aktuálních informací bude oprava poškozeného traťového úseku trvat do 20. června," uvedl mluvčí Českých drah Filip Medelský.

V úseku tak dočasně platí náhradní autobusová doprava. Cestující by však měli počítat s tím, že autobusy budou ve směru Plzeň – České Budějovice odjíždět o 30 minut dříve, zatímco v opačném směru přijedou vlaky o 30 minut později.

V Jihomoravském kraji se hasiči museli vypořádat se zaplavenými sklepy. Zasažena byla hlavně obec Brťov-Jeneč na Blanensku. "Zatopeno bylo celkem šest domů," uvedli hasiči. Vodu se jim nakonec podařilo odčerpat, a majitelé se tak mohli vrátit do svých domovů.

[chooze:article;value:558304]

​Problémy hlásili i hasiči z Královéhradeckého kraje. "Hned na několika místech ve Smiřicích na Královéhradecku pomáhaly jednotky hasičů odčerpat vodu ze sklepních prostor u rodinných i bytových domů," informovali. Voda ohrožovala rodinné domy i v Černilově. Hasiči tam proto rozmístili pytle s pískem a vodu odčerpali.

Meteorologové ale upozorňují na nebezpečí způsobené nepříznivým počasím i dále. Až do pondělní 12. hodiny je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi. Na Radbuze a jejích přítocích přetrvává třetí stupeň povodňové aktivity.

Do pondělní 20. hodiny platí výstraha před bouřkami. "Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 40 mm a menšími kroupami," upozorňují meteorologové.

Silné bouře zasáhly i USA. V Texasu zemřelo nejméně devět lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.