Moderní bydlení

Strach a velká nejistota. Krach německé cestovky vyjde české turisty draho

Českým turistům nabízely zájezdy od německé FTI Touristik, která požádala v pondělí o insolvenci, například tuzemské cestovní agentury Invia, Nacesty.cz nebo Airstop.cz. Posledně jmenovaná nabídku od FTI už ze svého webu odstranila.

"Zakoupili jsme dovolenou přes plzeňskou CK Nacesty.cz do Spojených arabských emirátů. Domů se vracíme v pátek, ale delegát nám oznámil, že transfer na letiště, které je vzdálené asi 150 kilometrů, již neproběhne. Navíc si máme sami ověřit, zda máme letenky," ozval se v úterý v podvečer TN.cz rozčílený pan Miroslav. Druhý den dopoledne upřesnil, že čeští turisté už dostali instrukce, jak postupovat. "Transfer na letiště si musíme zorganizovat sami, zaplatit též, to byla poslední zpráva od delegáta," upřesnil.

Agentura Nacesty.cz tvrdí, že je s klienty v zahraničí v kontaktu. "V destinacích jako jsou Baleárské ostrovy, Turecko či Spojené arabské emiráty máme nyní 40 klientů. Pokud mají jakýkoli dotaz či problém, řešíme s pořadatelem nebo přes helplinku. S odjezdy v budoucnu má zarezervovaný zájezd či ubytování od pořadatelů ze skupiny FTI 120 rodin. Postupně dostáváme informace, které cesty proběhnou dle plánu a u kterých dojde ke stornu a vrácení finančních prostředků. Tyto klienty již průběžně informujeme," sdělil jednatel Nacesty.cz Jiří Pikrt.

[chooze:article;value:557675]

Nejistota krátce před odletem

​Ve velké nejistotě jsou po krachu FTI například i turisté, kteří se už balili na dovolenou na Kubě. "Měly jsme s kamarádkou zakoupený zájezd na Kubu od FTI přes cestovku Airstop. Odlet se měl uskutečnit ve středu 5. 6. 2024 z německého Frankfurtu. V pondělí 3. 6. jsme obdržely e-mail od Airstop, že FTI je v insolvenci a veškeré zájezdy se ruší. Zrušily jsme tedy cestovní pojištění a cestu do Frankfurtu," svěřila se TN.cz paní Monika. V úterý odpoledne podle jejich slov obdržela nový e-mail s vyjádřením, že FTI nevylučuje, že se zájezd uskuteční.

Jen pár hodin před odletem ale stále nevěděla, zda na dovolenou odletí. "Nyní je 17:00 a po několika telefonátech s Airstop stále čekáme na vyjádření, zda se zájezd opravdu uskuteční, což je pro nás samozřejmě problematické, vzhledem k dopravě do Frankfurtu," uvedla Monika v úterý v podvečer. Cestovní agentura Airstop.cz na dotazy TN.cz do vydání článku nereagovala. Nabídku od FTI mezitím ze svého webu odstranila.

Na to, že komunikace, především ta telefonická, s českými cestovními kancelářemi vázne, si postěžovali i další čtenáři. "Měli jsme odjet příští týden na dovolenou do Chorvatska. Zájezd jsme měli zprostředkovaný přes Invii a operátorka nám nebyla schopna říct, jak to bude s naším zájezdem a popřípadě vrácením peněz za pobyt. Máme z toho smíšené pocity," popsala paní Návrátilová. 

"Klienty průběžně informujeme a poskytujeme jim rady, ať už se jedná o poradenství ohledně zrušení jejich dovolené, nebo služeb, výběru nového zájezdu či spolupráci s pojišťovnou," řekla už v úterý mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

[chooze:article;value:558183]

​Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) se v současné době nachází v zahraničí s německou CK FTI Touristik 200 až 300 Čechů. 

"Klienti, kteří si zakoupili zájezd u německé CK, se v případě jejího úpadku či insolvence obrací na německý fond DRSF (German Travel Security Fund, viz. https://drsf.reise/ informace v německém jazyce), kde jsou pojištěny pro případ úpadku německé CK," upřesnila AČCKA. Cestující, kteří jsou právě ve své dovolenkové destinaci a potřebují pomoc, se mohou obrátit na následující tísňové číslo: +49 (0)89 710 45 14 98.

"DRSF se postará o případnou zpáteční přepravu uvízlých dovolenkářů v zahraničí do místa odletu či o jejich ubytování až do doby zpáteční přepravy," upřesnila asociace. Upozornila také, že ti, kteří si zájezd u FTI Touristik zakoupili, ale ještě neodcestovali, si nárokují vrácení svých úhrad u fondu DRSF. "Úkolem DRSF je zajistit, aby byly klientům proplaceny všechny uskutečněné platby pořadateli FTI Touristik za zájezdy. Jakmile FTI Touristik poskytne fondu potřebné údaje, budou dotčení spotřebitelé s uzavřenými smlouvami o zájezdu s FTI Touristik kontaktováni," uvedla AČCKA.

Cestovkám se na letní dovolenou plní termíny. Velkým trendem je exotika (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.