Strach na palubě letadla. Cestující si všiml, že na křídle chybí několik šroubů

Let společnosti Virgin Atlantic směřující z anglického Manchesteru do New Yorku byl minulý týden jen krátce před startem zrušen. Jeden z cestujících totiž posádku upozornil na to, že na křídle Airbusu A330 chybí několik šroubů, píše portál New York Post.

Jednačtyřicetiletý Phil Hardy si situace všiml během bezpečnostní instruktáže. "Létám často, ale moje partnerka toto neslyšela ráda. Začala panikařit a já jsem se ji snažil uklidnit, jak to jen šlo. Proto jsem si řekl, že bude nejlepší se o tom zmínit letušce," popsal situaci cestující.

[chooze:article;value:537781]

Posádka ale nechtěla nic podcenit a zavolala proto odborníky, aby provedli technickou kontrolu stroje. Přestože byl Hardy nakonec opakovaně ujištěn, že s křídlem není žádný bezpečnostní problém, měl sám velký strach. Důvodem byl nedávný incident, kdy Boeing 737 Max společnosti Alaska Airlines musel nouzově přistát, protože se mu utrhl kus trupu ve výšce zhruba pěti kilometrů.

Inženýr společnosti Airbus Neil Firth ubezpečil, že poškozená část letadla je sekundární konstrukcí, která zlepšuje aerodynamiku letadla. "Každý z těch panelů má 119 upevňovacích prvků, takže to neovlivnilo celistvost ani nosnost křídla a provoz letadla byl bezpečný," sdělil.

Aerolinky přesto let nakonec zrušily. Chtěly zajistit dostatek času pro další preventivní kontroly. "Bezpečnost našich zákazníků a posádky je vždy naší nejvyšší prioritou a v žádném případě nikdo nebyl ohrožen. Vždy pracujeme nad rámec bezpečnostních standardů a letadlo už je znovu v provozu," řekl portálu Fox Business mluvčí Virgin Atlantic.

Společnost Boeing má vážný problém. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.