Strach o zdraví dalšího krále. Harald skončil v nemocnici

Král se měl nespecifikovanou infekcí nakazit během dovolené v Malajsii. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu musel být hospitalizován v nemocnici na ostrově Langkawi. "Osobní lékař Jeho Veličenstva krále je na Langkawi a potvrzuje, že král se z infekce zotavuje," stojí v oficiálním prohlášení paláce.

Zatím není jasné, kdy se 87letý panovník bude moci vrátit domů do Norska. "Jeho veličenstvo zůstane v nemocnici ještě několik dní. O jeho návratu domů nebylo rozhodnuto," uvedla kancelář.

[chooze:article;value:543898]

To, že je o krále v nemocnici dobře postaráno, potvrdil i jeho syn korunní princ Haakon. Ten si měl se svým otcem ve středu telefonovat, píše portál The Guardian. "Je jasné, že v jeho věku se s ním musí řádně zacházet. V nemocnici se o něj starají dobře,“ řekl následník trůnu norským médiím.

Králova kancelář dále potvrdila, že jeho hospitalizace nijak neovlivní program ostatních členů královské rodiny. "Oficiální program pro zbytek královské rodiny pokračuje podle plánu," uzavřela kancelář.

[chooze:article;value:537211]

Norského krále, který je ve svých 87 letech nejstarším evropským panovníkem, trápí zdravotní problémy dlouhodobě. Naposledy byl na nemocenské letos v lednu kvůli infekci dýchacích cest.

O abdikaci však, na rozdíl od své sestřenice, dánské královny Markéty II., neuvažuje. Dánská panovnice z funkce odstoupila v polovině letošního ledna, kdy ji na trůnu vystřídal její syn Frederik. "Držím se toho, co jsem vždycky říkal. Přísahal jsem Stortingu (parlamentu) a je to na celý život," citovala ho norská média. 

Královna Camilla plní povinnosti za krále Karla, její obliba roste:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.