Strach z ruského vlivu na eurovolby: Podle expertů s ním musíme počítat

Evropský parlament se bojí vměšování do blížících se voleb. Rusko má podle expertů na tom, aby je ovlivnilo k obrazu svému, enormní zájem. "To je prostě ten svět, ve kterém žijeme, a bezesporu to ovlivní tyto volby. Stejně jako to bude ovlivňovat volby další," nechal se pak slyšet europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Podle předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsolaové je instituce ve stavu vysoké pohotovosti. Už ve středu nejspíš na popud většiny frakcí projedná téma plénum. Někteří europoslanci se pokouší prosadit návrhy, které by zpřísnily možnost zvaní hostů do budovy parlamentu nebo konání akcí v jeho prostorách. A to hlavně v souvislosti s nedávným zjištěním české Bezpečnostní informační služby, která odhalila síť proruských dezinformátorů.

"Ono to nemusí znít tak zásadně, přece jenom národní politiky pořád určují značnou část zahraniční a bezpečnostní politiky. Ale toto se v Evropě posouvá a najednou to začíná zajímat Rusko," tvrdí pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

[chooze:article;value:550028]

Rusko do voleb nemusí zasáhnout jen přes lobbování nebo uplácení europoslanců. Podle expertů budou velkým tématem blížících se voleb také dezinformace.

"Tady můžu uvést případy, že už existují videa, kdy premiér nebo ministr vnitra mluví vulgárně, nadávají a jsou vytvořena umělou inteligencí. To se nikdy nestalo. Tak očekávám, že možná v tomto duchu se ponese i předvolební období před volbami do Evropského parlamentu," myslí si poradce vlády pro dezinformace Miloš Gregor.

Volby do evropského parlamentu proběhnou na začátku června. Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.