Strany v Praze už podepsaly koaliční smlouvu. Trvalo to rekordně dlouho

"Dovolte mi, abych vám sdělil radostnou zprávu. Konečně bude mít Praha zvoleného primátora a bude mít nové vedení," oznámil na středeční tiskové konferenci Bohuslav Svoboda. Přiznal, že vyjednávání bylo dlouhé a složité. "Vyjednávání bylo komplikované, ale nakonec museli všichni ustoupit," doplnil dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

O nové koalici v hlavním městě se jednalo rekordně dlouho. Po komunálních volbách, které byly na konci září 2022, zůstala Praha poslední obcí, která stále nemá nové vedení.

[chooze:article;value:490083]

Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Původně měla mít 37 zástupců, pod koaliční smlouvou ale chybí podpis Hany Kordové Marvanové ze SPOLU, která na prosincovém jednání zastupitelů nepodpořila záměr SPOLU a ANO zvolit Bohuslava Svobodu primátorem.

V nové 11členné radě hlavního města bude mít pět zástupců koalice SPOLU, přičemž ODS bude mít tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva. Lidovci obsadí místo pozic v radě dvě předsednická místa v magistrátních výborech.

[chooze:article;value:489457]

Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva. Dosavadní primátor Zdeněk Hřib se stane 1. náměstkem primátora, jeho post obsadí Bohuslav Svoboda, který už v minulosti primátorem byl. Svoboda už avizoval, že zůstane po svém zvolení do čela metropole řadovým poslancem. Dá k dispozici funkce ve sněmovních výborech a odstoupí také z místa přednosty gynekologické kliniky a rezignuje i na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jednání o koalici v Praze na vládním půdorysu trvají od loňských zářijových voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka SPOLU, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v městské radě, následně Piráti vystoupili z Aliance pro stabilitu, kterou po volbách složili s Prahou Sobě.

Podívejte se na reportáž Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.