Strašlivá cesta ze Španělska. Češi uvázli v zemi 36 hodin, letadlo neodletělo

[chooze:gallery;value:36727]

Let QS 1159 měl ze Španělska odletět už v neděli večer, do Prahy se ale lidé dostali až v úterý po 36 hodinách. "Čas odletu večerní pravidelné linky QS1159 z Almeríe do Prahy byl odložen poté, co před plánovaným odletem došlo k poškození dveří letadla obsluhou schodů na letišti v Almeríi," řekla TN.cz mluvčí aerolinek Smartwings Vladimíra Dufková.

"Nechali nás čekat hodinu v letadle, poté nás do půl druhé ráno nechali na letišti, pak nás rozvezli do hotelů po okolí, kde první informace byla, že máme být připraveni, protože kolem šesté ráno nás přijede vyzvednout autobus," popsala jedna z cestujících Ivana Svobodová.

"Letiště v Almeríi je přes noc (od 22:30) zavřené. Z výše uvedených důvodů jsme pro všechny cestující tohoto letu zajistili ubytování na hotelech a také oběd," uvedla Dufková.

[chooze:article;value:562761]

Tím ale komplikace neskončily. Odjezd autobusu se stále posouval. Nakonec navíc cestující nemohli z letiště v Almeríi odletět. "To, že jsme nemohli odletět, je pochopitelné. To, co následovalo, ale už ne," míní cestující Jaroslav Noska.

"Do Almeríe jsme současně dopravili naše techniky pro posouzení stavu letadla, neboť technická podpora na letišti v Almeríi není k dispozici pro tento typ letounu. Odborná kontrola letounu našimi techniky prokázala, že letadlo nemůže pokračovat v plánovaném letu s cestujícími a z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o vypravení náhradního letadla z Prahy do Almeríe. Z důvodu přetížení vzdušného prostoru a bouřkové činnosti nad Evropou byl plánovaný čas odletu náhradního letadla z Prahy do Almeríe posunut (slot) a z důvodu noční uzávěry letiště v Almeríi (od 22:30) tak nebylo možné odlet uskutečnit z Almeríe, ale z letiště v Malaze, kam byli cestující přepraveni autobusy," sdělila Dufková.

Podle Nosky ale firma Smartwings s cestujícími nekomunikovala. "Dospělí by to ještě zvládli, ale byly tam děti s horečkami, cukrovkářka. Nikdo nám ani nic neřekl," poznamenal Noska.

[chooze:article;value:563059]

"Vezly nás tři autobusy zhruba tři hodiny," upozornila Svobodová. "Děti unavené, hladové. Než nás vyhnali z letiště, vyhlásili tedy 14 euro (asi 355 korun) na osobu na jídlo. To ale většina z nás nestihla, protože jsme museli jít už pro kufry a honem do autobusu," dodala. Z Malagy tak odletěli v úterních 3:30 ráno.

[chooze:article;value:562647]

Podle Nosky vznikaly zmatky na letišti, které je vyhodilo. "Dostali jsme těch 14 eur, pak ale přišli, že autobusem jedeme do Malágy, ať si naložíme kufry. To ale někteří lidé řekli, že nepojedou, tak jim bylo řečeno, že pokud neodjedou, už jim nepomůžou," podotkl. 

"Situace, která byla zapříčiněna třetí stranou, nás velmi mrzí a za komplikace a zpoždění se omlouváme," uvedla Dufková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.