Stravování Čechů se mění. Lidé stále častěji volí pokrmy bez masa

Češi se začínají stále více přiklánět k omezování spotřeby masa a jiných živočišných produktů. Průzkum společnosti Edenred odhalil asi šestinový nárůst oproti loňsku. "Tento trend pozorujeme napříč generacemi. Nicméně je výrazný především u mladších generací," řekla ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Anketa televize Nova ukázala, že se lidé bez masa na chvíli obejdou. "Většinou mám jeden den v týdnu bezmasý," reagovali v anketě. "Já jím zásadně bezmasá jídla," přidal se další dotázaný.

Podle průzkumu mají lidé dva hlavní důvody pro volbu rostlinné stravy. "Prvním důvodem byly takzvané etické důvody. Druhým je to, že vegetariánská, veganská strava je lehčí a především nám chutná," sdělila Martišková.

[chooze:article;value:552676]

​Zvyšující se zájem o vegetariánskou a veganskou stravu registrují také restaurační zařízení. "Hlavně po vegetariánských a samozřejmě jsou v oblibě i  veganské. My se tomu lehce přizpůsobujeme," poznamenal šéfkuchař restaurace Červený Jelen Marek Fichtner.

"Zhruba 94 procent uvedlo v našem průzkumu, že registrují zvýšený zájem o vegetariánské a veganské pokrmy, a také to, že tyto pokrmy zařazují na svůj jídelní lístek," upřesnila Aneta Martišková.

Důležité je u rostlinných pokrmů dávat pozor na to, aby měly vyvážené výživové hodnoty. "Tam je důležitá vyváženost bílkoviny, což je u vegetariánských pokrmů relativně jednoduché, protože tam to doženeme mléčnými výrobky, sýry a tak dále. U těch veganských se to dá dohnat například luštěninami," dodal Marek Fichtner.

Podle výsledků průzkumu Barometr FOOD jsou mezi Čechy nejpopulárnější květák, houby nebo olivy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.