Strážníci v Ústí pomáhají bezdomovcům. Nosí jim spacáky i oblečení

Kvůli mrazivému počasí vyrážejí v Ústí nad Labem strážníci, policisté a sociální pracovnice pravidelně na kontroly míst, kde se nejčastěji zdržují bezdomovci, kteří nepřespávají v noclehárnách. "Musíte vařit venku, protože jestli zapálíte boudu, tak v tom uhoříte," radí v terénu jedné z žen ředitel ústecké městské policie Jan Novotný. "Já bych to nezapálila, míchám pořád vařečkou přece," oponuje bezdomovkyně.

"Zjišťujeme, jestli mají všechno potřebné, když tak jim dáme oblečení nebo spacáky, prostě to, co máme, aby tady neumrzli," sdělila vedoucí odboru sociální péče magistrátu města Ústí nad Labem Lenka Jaremová.

[chooze:article;value:531439]

​"Zima je hlavně ráno ve dvě ve tři hodiny. Koupím si víno za 40 korun, napiju se a je mi teplo. Co máme dělat, no?" řekl bezdomovec František. "Jsme tady už tři roky. Zahřejeme se tak, že si uděláme oheň," přidala se Renata. To, že za nimi chodí policisté, si pochvaluje i jejich kamarádka Marie. "Policisté jsou hodní, nosí spacáky, nějaké oblečení," dodala. 

Noclehárny se obzvlášť v těchto mrazech snaží navyšovat kapacity. Ne každému se tam ale chce. Někteří mají například pejsky, se kterými by tam nesměli.

"Problém je v tom, že někteří nevyužívají služby charity. Tam je určitý režim a oni jsou většinou v podnapilém stavu, proto v charitě být nemůžou. Proto se nám zhruba 37 lidí pohybuje ve volné přírodě," upřesnil Jan Novotný. Právě těmto lidem strážníci spolu se sociálními pracovnicemi plánují rozdávat i polévky a jídlo pro jejich zvířata.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.