Střední školy letos čekají obří nápor zájemců. Dostat se na ně bude obtížné

Rok 2008 byl co do počtu narozených dětí nejsilnější za poslední 29 let. A to se projeví i na počtech deváťáků hlásících se na střední školy a učiliště.

"Když se podíváme na demografické křivky, tak už několik posledních let populační vlna sílí a bude kulminovat v tomto a příštích dvou letech, takže opravdu ten zájem je o několik desítek procent větší, než býval dříve. Nicméně není rovnoměrný, největší zájem je tradičně o gymnázia, takže tam ta tlačenice bude opravdu velmi vysoká," okomentoval situaci programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.

Regionálně největší problém je ve velkých městech. Přetlak se dá očekávat v Praze nebo Brně, ale i v některých prudce se rozvíjejících městech, jako je Mladá Boleslav nebo Plzeň.

[chooze:article;value:487141]

​Kromě gymnázií vnímají letos velký nápor i střední odborné školy. "Na naší škole máme převis čtyř- až pětinásobný na všechny obory. Aby se k nám někdo mohl dostat, musí poslat motivační dopis, portfolio, absolvuje testy Cermat, potom naše vlastní testy a osobní pohovor," prozradil ředitel pražského gymnázia a průmyslové školy Radko Sáblík.

"Přetlak vnímáme zejména v oboru, který je velmi jedinečný, a to je předškolní a mimoškolní pedagogika. Tam očekáváme, že bude stejně jako v minulých letech minimálně trojnásobně větší zájem, než můžeme přijmout. Letos by se mělo hlásit zhruba o 900 žáků více než v každém jiném předchozím roce," potvrzuje ředitelka ostravské střední školy Ivana Jírů.

O učiliště bude velký zájem po druhém kole

Ředitelé odborných učilišť očekávají největší nápor po druhém kole přijímacích zkoušek na střední školy a gymnázia, kdy se k nim budou hlásit neúspěšní žadatelé o maturitní obory.

[chooze:article;value:489591]

​"Představa rodičů, že by se jejich dítě mělo živit rukama, že by možná mohlo dělat v montérkách, je zcela pro ně nestravitelná, takže využívají možnosti dát své děti na gymnázia. Vzhledem k tomu, že ten převis bude takový, jaký je očekáván, spousta dětí se na ta gymnázia nedostane. Pak začne panika mezi rodiči a typy našich škol jim budou dobré," vyjádřil se předseda Sdružení učňovských zařízení Karel Dvořák.

"Myslím si, že spousta lidí si i uvědomuje, že ty učební obory začínají chybět a že ty profese nejsou zas tak špatné, jak se jednu dobu říkalo," doplnil ředitel základní školy Zbyšek Vít. Na odborných učilištích je největší zájem o obor automechanik, číšník nebo elektrikář. Populární se stává i kadeřnictví nebo masérství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.