Středním školám chybí místa na internátech. Žáky to odrazuje od studia

Na vysněnou školu Filip nenastoupí, nebylo totiž místo na internátu, a musel by tak denně dojíždět. "Já jsem chtěl na úplně jinou školu, ale neměl jsem tu možnost, protože internát byl plný a sám si nemůžu sehnat bydlení, neměl bych na to prostředky," řekl Filip Koštel.

Například ve Středočeském kraji je celková kapacita internátů a domovů mládeže více než 6 500 míst. I tak se tam ale potýkají s nedostatkem. "Náš internát má kapacitu pro středoškoláky 55 a máme to plné. Plus v rámci vedlejší činnosti máme spolupráci s biomedicínou, kde máme ubytovaných 120 vysokoškoláků," řekl ředitel SPŠ a OA Kladno Václav Opatrný.

[chooze:article;value:517945]

Podobné je to i na Pardubicku. "Kapacita čítá 700 žáků. Vlastně se jedná o ubytování žáků středních škol z Pardubic. Poptávka je obrovská, proto máme pravidelně už devátým nebo desátým rokem převis žáků," řekl zástupce ředitelky Domova mládeže Pardubice Roman Pachovský.

"Nejbližší možnost ubytování, kterou nabízíme pravidelně na webových stránkách, je například domov mládeže v Chrudimi, což je vzdálenost asi 20 kilometrů. Můžeme dál nabídnout Rybitví, taky nějakých 20 kilometrů," dodal Pachovský. Podle nich by pomohly jen investice do nových ubytovacích zařízení.

Na internátu v Mladé Boleslavi bydlí středoškoláci z celé republiky. Dojíždějí tam děti třeba z Děčína, Brna, Aše nebo i Ostravy. "Počítáme dobu dojíždění. Jestli má žák dojíždění delší než 60 minut, tak má možnost se ubytovat," řekl ředitel Štefan Klíma.

Středoškoláci v domě mládeže mohou bydlet po dvou nebo po třech. Na chodbě pak mají společnou kuchyňku a sociální zázemí. "Ve většině pokojů máme naddimenzovaný počet postelí i k tomu, aby mohli i odpočívat mimo svou postel," dodal Klíma.

[chooze:article;value:517509]

V kuchyni je nádobí, lednice i další elektrospotřebiče. K dispozici je i klubovna. "Mají zde televizi, posezení, možnost komunikace papírové u stolků a je možnost udělat si náhradní výuku. Mají i studovny," uvedl Klíma.

Podobně to prý vypadá na většině internátů. Na středoškoláky v domovech mládeže dohlíží vychovatelé. Děti mají pevně stanovenou večerku, ale často i čas na učení.

Maximální výši poplatku za internát limituje vyhláška z roku 2005. Podle ní můžou studenti za pokoj první kategorie platit 1 600 korun měsíčně. Pokud jde o sociálně slabší rodinu, může škola udělit výjimku a nabídnout dítěti ubytování zdarma nebo za sníženou cenu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.