Středula: Mzdy rostou málo, katastrofa! Pracující se mají hůř než lidé na dávkách

Zaměstnanci výrobce pneumatik Nexen stávkují a požadují vyšší platy. "Náš cíl stávka nebyla, bohužel firma nás do té stávky vehnala," řekl šéf odborů Josef Středula s tím, že podle něj drahota způsobí mnoho dalších problémů.

Podle Hanáka jsou velké rozdíly v navyšování mezd mezi odvětvími. "Nepouštějme do světa pesimismus, loni nakonec ekonomika vzrostla, nepodceňujme firmy," říká Hanák.

"Lidé pracují, chodí do práce, odvádějí a výsledkem je, že nejsou schopni se z výplaty slušně uživit a žádají o dávky. Což je přece v rozporu. Ten, který pracuje, by se měl mít líp než ten, který je na dávkách. To je špatný systém," nastínil Středula s tím, že mohou nastat další stávky. Podobná situace je podle něj prý v automobilce Hyundai.

[chooze:article;value:487401]

Podle obou odborníků se ​míra nezaměstnanosti letos v Česku příliš významně měnit nebude. Ukazuje na to i průzkum ČNB. "O propouštění firmy moc nemluvily. V té anketě vyšlo asi 10 procent firem. Mzdový aritmetický průměr nám vyšel 5,2 % nárůstu mezd pro letošní rok, tam, kde jsou uzavřeny kolektivní smlouvy," zmínil Hanák.

Podle Středuly je toto navýšení málo. "Je to katastrofa, extrémní propad reálných mezd. Lidem klesá reálný příjem," zvýšil hlas Středula, podle kterého by průměrné navýšení mělo být 11 procent. Hanák mu oponuje, podle něj se o katastrofu nejedná a je nutné brát ohled na to, s čím firmy za poslední rok musely zápasit.

Co by se podle odborníků ale v budoucnu měnit mohlo, je odliv českých firem do zahraničí kvůli vzrůstu nákladů. "To riziko tu je. Já bych se nerad dožil toho, že budou odcházet ty nejlepší firmy. To je ta nejhorší zpráva, která nás může potkat," obává se Hanák.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.