Středula vysvětlil symbolické datum pro stávku. Chcete pád režimu? Ptal se Kupka

Odbory se chystají 27. listopadu stávkovat. Stávka připadá na den, kdy proběhla generální stávka v roce 1989. "Mrzí mě, že odbory využívají datum 27. listopadu, a vnímám to jako jakousi formu arogance a zneužití toho data. Bavíme-li se o roce 1989, hlavní požadavky byly ty, aby se prošetřily události 17. listopadu a propustili političtí vězni. Tato spojitost naprosto nefunguje. Vnímám to jako jistou krádež toho původního významu stávky v roce 1989," řekl k plánované stávce Kupka.

​Středula potvrdil, že výběr data má určitou spojitost. "Rozhodně to žádná náhoda není. Opravdu ne. Jsem přímý účastník té stávky. Byl jsem v jedné firmě na severní Moravě a hlídali jsme, aby komunisté nebo lidové milice nevtrhli tehdy do firmy. Nebyla to žádná legrace. Jednalo se o pád režimu. Myslím si, že ta symbolika je v tomto zřejmá a nikdo nikomu nic nekrade," řekl Středula.

Na sestřih z pořadu se můžete podívat zde:

"Usilujete o pád režimu? O pád demokratického režimu?" otázal se po této odpovědi Kupka šéfa odborářů. K tomu Středula řekl, že jde o symbolické datum, kdy se rodily nové odbory, a že situace a doba rozhodně není srovnatelná a o pád režimu se nejedná. Stávka a protesty v ten den budou podle šéfa odborářů zcela oprávněné. Podotkl, že právo na stávku je důležitý výdobytek nové společnosti po roce 1989. 

[chooze:article;value:528966]

Nárůst inflace

Kupka a Středula se do sporu dostali už během prvních minut diskuze kvůli způsobu, jakým vláda chce snižovat deficit státního schodku. "Česká vláda musela něco udělat s rozpočtem, na tom panuje obecná shoda všech klíčových ekonomů, není možné pokračovat ve zvyšování deficitu státního rozpočtu," uvedl ve studiu ministr dopravy Martin Kupka. Kroky, které vláda udělala, podle Kupky míří k tomu, aby sociální smír zůstal zachován.

Podle šéfa odborářů je naopak sociální smír v ohrožení. "Kdyby nebyl, tak nebudeme hovořit o stávce, protestech, nebudeme hovořit o extrémním poklesu životní úrovně občanů," uvedl Středula s tím, že v příštím roce se očekává ještě další nárůst inflace.

"Rozumím vyhrocené rétorice, ale nepokládám ji za zodpovědnou. A to ani ze strany odborového předáka. A co chci zmínit, aby bylo jasno, odmítnu vaši kritiku. Jeden z nejvýznamnějších kroků, které může vláda udělat proti inflaci, je snižování deficitu státního rozpočtu. Na tom je obecná shoda," řekl Kupka s tím, že to vláda udělala a odbory ji za to kritizují.

​"My hovoříme o pěti až šesti procentech dalšího nárůstu cen. To znamená, že na konci příštího roku můžeme během tří let dosáhnout inflace až 40 procent, což je naprosto nevídané," řekl Středula.

Kupka naopak odhaduje, že situace se bude vyvíjet příznivěji. "Výhled snižování inflace je zjevný. I na základě odhadů ministerstva financí a České národní banky se dostaneme pod pět procent v příštím roce. Vývoj je tedy příznivější," tvrdil Kupka. V diskuzi také uvedl, že stát má omezené možnosti. 

Pusťte si celou diskuzi šéfa odborářů a ministra dopravy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.