Střelba na oslavách výhry Super Bowlu. Jeden člověk zemřel, osm je vážně zraněných

Na slavnostním průvodu u nádraží Union Station v centru Kansas City se ve středu sešly desítky tisíc lidí, aby oslavily nedělní vítězství týmu Chiefs v Super Bowlu. Poté, co se ozvala střelba, dav zachvátila panika.

"Na konci průvodu bylo vypáleno několik střel západně od terminálu u garáže a několik lidí bylo zasaženo," řekl deníku Kansas City Star policejní mluvčí Jake Bechina.

"Dvě ozbrojené osoby jsme zadrželi a probíhá další vyšetřování," oznámila policie na sociální síti X. Identitu zadržených policie zatím nezveřejnila. Stanice NBC News s odkazem na tři představitele orgánů činných v trestním řízení, kteří byli o incidentu informováni uvedla, že podle předběžných výsledků vyšetřování se zdá, že incident je kriminální čin a nejde o terorismus.

[chooze:article;value:541403]

Později na tiskové konferenci policie oznámila, že v souvislosti se střelbou zadržela tři osoby. Úřady se snaží zjistit, zda jedna ze zadržených osob je tatáž osoba, jejíž zadržení je vidět na videu, které koluje na sociálních sítích. Nahrávka zachycuje zadržení jednoho podezřelého kolemjdoucími, kteří jej zalehnou a drží jej do příchodu policistů.

Policejní náčelnice Stacey Gravesová uvedla, že zatím nebyla vznesena žádná obvinění a policie pořád nezná motiv. "Stále se jedná o aktivní vyšetřování," dodala Gravesová s tím, že policie zajistila střelné zbraně.

https://twitter.com/BNONews/status/1757880379984269544

Hasičský sbor v Kansas City uvedl, že při střelbě na konci oslav vítěze Super Bowlu jeden člověk zemřel a nejméně 22 lidí bylo zraněno. Velitel místních hasičů Michael Hopkins uvedl, že tři zranění byli v kritickém stavu a dalších pět ve vážném stavu. Mezi zraněnými bylo i několik dětí.

Starosta Kansas City Quinton Lucas na dnešní tiskové konferenci řekl, že má "zlomené srdce jako kdokoli jiný" a z celého incidentu je také "neuvěřitelně naštvaný a zklamaný". Dodal, že se oslavy zúčastnil se svou ženou a matkou.

"Nechci, abychom v naší zemi museli při každé velké události myslet na to, že budeme zastřeleni," citovala CNN Lucase při jeho středeční tiskové konferenci. Podle jeho slov jsou všichni hráči, trenéři a zaměstnanci Kansas City Chiefs, kteří se zúčastnili shromáždění, jsou v bezpečí.

Jeden z vysokých představitelů Bílého domu uvedl, že Bidenova administrativa situaci "pozorně sleduje" a že "federální policejní orgány jsou na místě a podporují místní policejní orgány," informuje NBC News.

Oslav se účastnila i kansaská guvernérka Laura Kellyová. "Byla jsem evakuovaná a nejsem v ohrožení. Všechny vyzývám, aby poslouchali instrukce policie," vzkázala na sociální síti X.

Střelba v Kansas City je podle archivu Gun Violence Archive zatím 48. hromadnou střelbou ve Spojených státech v tomto roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.