Střelba před jeruzalémskou synagogou má sedm obětí, útočník byl zneškodněn

K incidentu došlo na jeruzalémském bulváru Neve Yaakov kolem 18.15 SEČ. Policie útočníka označila za teroristu a uvedla, že byl zneškodněn, informuje BBC. Místní média ho identifikovala jako Palestince z východního Jeruzaléma.

Izraelský policejní komisař Kobi Šabtaj při svém projevu na místě činu označil tento útok za "jeden z nejhorších, s jakými jsme se v posledních letech setkali". Policejní mluvčí agentuře AFP sdělil, že při útoku bylo zabito sedm lidí.

[chooze:article;value:469133]

Útok se odehrál v Den památky obětí holocaustu, kterým si Izrael připomíná šest milionů Židů a dalších obětí, jež nacistický režim zavraždil během holocaustu.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/1619054062397259776?cxt=HHwWgIC81e7FhPgsAAAA

"Útok na věřící v synagoze v Den památky obětí holokaustu a během šabatu je strašný. Stojíme na straně našich izraelských přátel," napsal na twitteru britský ministr zahraničí James Cleverly. Krátce po incidentu navštívil místo nový izraelský premiér Benjamin Netanjahu a také kontroverzní krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir.

Incident odsoudil i český premiér Petr Fiala. "Důrazně odsuzuji dnešní teroristický útok na synagogu v Jeruzalémě. Právě dnes si přitom připomínáme Mezinárodní den obětí holokaustu. Všichni jsme šokováni tímto brutálním teroristickým činem a myslíme na rodiny a blízké obětí tohoto násilí," napsal na svém twitteru.

Útok naopak schvalují palestinské militantní skupiny, ale neuvedly, že by ho měl na svědomí některý z jejich členů.

Napětí v Izraeli vygradovalo od chvíle, kdy bylo ve čtvrtek při izraelské vojenské razii v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zabito devět Palestinců. Kromě ozbrojenců byli mezi oběťmi i civilisté. Palestinci odpověděli odpálením několika raket z Gazy, na které Izrael reagoval leteckými údery.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.