Střelba v Bratislavě: V bytě útočníka našla policie pět zbraní. Patřily jeho otci

[chooze:gallery;value:33399]

​Obyvatele bratislavského sídliště Dúbravka v noci na čtvrtek probudila střelba. Z okna panelového domu začal muž náhodně střílet po lidech. Krvavé drama pak pokračovalo i na ulici. Podle svědků, které citoval deník TVnoviny.sk, prý během útoku pokřikoval, že je zabije.

Policejní hlídky dostaly hlášení od několika lidí o střelbě ve Fedákově ulici krátce před jednou hodinou ráno. Po jejich příjezdu začal muž útočit i na ně. Ještě předtím ale své řádění na malou chvíli přerušil a vrátil se do bytu. Z toho se pár vteřin nato ozval mohutný výbuch.

Muž z bytu stačil vyběhnout a podle informací slovenského deníku Noviny.sk začal na policisty útočit nožem. Jednoho z nich zranil. Policistu s bodnými zraněními museli transportovat do nemocnice, kde ho hned operovali. Aktuálně má být mimo ohrožení života.

[chooze:article;value:522274]

​Útočníka zneškodnil začínající policajt

Kolega zraněného policisty útočníka zastřelil. Ve službě byl přitom relativně nováčkem. "Jsem hrdý na to, že tento policajt, který byl ve službě jen dva měsíce, správně vyhodnotil situaci a správně se rozhodl konat," uvedl podle deníku Topky.sk slovenský policejní prezident Štefan Hamran.

Podle Hamrana měl přitom útočník doposud čistý trestní rejstřík. Policie s ním v minulosti řešila jen jeden přestupek v souvislosti s používáním pyrotechniky. Právě na používání pyrotechniky policie dostala devět oznámení. "Až na jeden případ nám nikdy neoznačili ani žádnou osobu, ani žádný konkrétní byt," dodal.

Po prohledání mužova bytu v něm policie našla pět legálně držených zbraní. Ty údajně patřily jeho otci. Výbušné předměty zatím policie neobjevila. "Našli jsme jen zábavní pyrotechniku, jejíž držení ani používání není trestné," dodal Hamran. 

[chooze:article;value:521909]

Lidé se schovávali za auta

První hlášení přišlo na policii 52 minut po půlnoci. V tu chvíli už na místo přijížděla první hlídka, která uslyšela výbuch. "O pár minut později v 00:59 tam byla už druhá hlídka, v 1:06 byl střelec eliminovaný," dodal Hamran.

Tamní obyvatelé mezitím prožívali dlouhé minuty plné strachu. "Bála jsem se, byly tu hasičská auta, sanitky. Nevěděli jsme, jestli nás nebudou evakuovat. Bála jsem se i usnout," řekla deníku TVnoviny.sk Miška, která na sídlišti, kde se událost stala, žije. Útočníka prý znala od vidění, byl to totiž její soused.​

Útočník během střelby zranil kromě policisty i další tři lidi. Vystrašení přihlížející se schovávali za auta a zraněným se snažili poskytnout první pomoc. Kulky je měly zasáhnout do nohou či do rukou. Po ošetření je záchranáři převezli do nemocnice.

Podle informací deníku Aktuality.sk zůstali dva pacienti hospitalizovaní, třetího po ošetření propustili domů. "Jeden pacient s průstřelem ruky utrpěl středně těžké zranění, byl ošetřen a propuštěn do domácí léčby, jeho stav nevyžadoval hospitalizaci. Další dva pacienti utrpěli těžší zranění, oba se museli podrobit operačnímu zákroku," přiblížila mluvčí bratislavské nemocnice Eva Kliská.

Podle jejích slov jsou oba mimo ohrožení života a pod stálým dohledem zdravotníků na jednotce intenzivní péče. "Utrpěli střelné poranění ramene a lokte. Jeden z těchto pacientů měl kromě střelných ran i řezné rány v oblasti krku," upřesnila.

[chooze:article;value:512207]

​Na útočníka si stěžovali pravidelně

Střelcem měl být dvaatřicetiletý muž, který k útoku údajně použil zbraň svého otce. Činu měla předcházet hádka se sousedy. Ti ho totiž dobře znali. Výbuch, který se během incidentu ozval z útočníkova bytu, prý nebyl zdaleka prvním. Vyhazovat pyrotechniku z okna měl i před útokem.

Místní si stěžují, že muž byl podle nich psychicky narušený a policii na něj volali opakovaně. "Vyhazoval pyrotechniku, stříkal slzák do vchodu a výtahu, střílel po holubech. To nikdo neuměl vyřešit, protože policii neotvíral dveře. Mnoho lidí na něj podalo trestní oznámení," uvedl jeden nich. Podle dalších byl prý i drogově závislý.

Proč se ke krvavému útoku muž uchýlil, ale podle policie stále není jasné. Přesné příčiny a okolnosti události se nyní budou vyšetřovat. Na místě byly ještě ráno desítky policistů a ulice byla uzavřená.

Sedm výstřelů jsem slyšela. Svědci řekli, co se na místě odehrálo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.