Střelbu na fakultě bude vyšetřovat i FBI. Pomůže českým kriminalistům

Kvůli prosincovému masakru na pražské filozofické fakultě jsou detektivové FBI od počátku v kontaktu s českou policií, řekl deníku Lidové noviny ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování Christopher Wray. "Vyjádřil jsem soustrast za ztrátu životů při prosincovém útoku, který je tragickou srdcervoucí událostí. Naše kancelář zde v Praze zprostředkovává určitou podporu a pomoc, kterou jsme schopni nabídnout," uvedl listu Wray.  

Dodal, že více informací ale sdělit nemůže. "Nejsem si jistý, zda existují nějaké podrobnosti týkající se vyšetřování, o něž bych se mohl podělit," dodal šéf FBI.

Pod FBI spadají desítky úřadů, které fungují zpravidla při amerických ambasádách po celém světě. Jejich důstojníci spolupracují i s bezpečnostními složkami v jednotlivých zemích.

[chooze:article;value:535547]

​Policie dosud vyšetřování tragického případu, při kterém útočník loni před Vánoci zastřelil 14 lidí, neukončila. Při masakru utrpělo zranění dalších 25 lidí, střelec pak otočil zbraň proti sobě. Zatím není jasné ani to, co ho k činu vedlo. Strážci zákona krátce po tragédii zveřejnili, že v domě pachatele našli dopis, ve kterém se přiznal také k vraždě 32letého muže a jeho dvouměsíční dcerky v Klánovickém lese.

Vyšetřování krvavé události potrvá zřejmě několik měsíců. "Ve věci nadále probíhá prověřování, které je ze zákona neveřejné. Bližší informace i s ohledem na široký okruh poškozených a skutky dotčených osob v současné době poskytovat nebudeme," sdělil ve středu TN.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Dodal, že délka prověřování je ze zákona ohraničena šestiměsíční lhůtou. "Tu pak lze v odůvodněných případech i opakovaně prodloužit," upřesnil. 

Tento týden se v budově školy po dvou měsících opět rozjela výuka. Návrat byl ale pro studenty i zaměstnance fakulty těžký. "Člověk se tam cítí jinak. Vybavuje si zkrátka, že dveře, které jsou čerstvě natřené a opravené, dříve nebyly natřené ani opravené z důvodů údržby," popsala TN.cz své pocity jedna ze studentek. 

Na filozofické fakultě jsou škody za deset milionů. Pomůže i ministerstvo (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.