Střelby v Praze si všímají média po celém světě. Hlavy států posílají slova útěchy

"Dnes večer začínáme za oceánem. S utrpením, které, jak se zdá, nemělo hranic. Masová střelba ve školním kampusu si v tuhle chvíli vyžádala nejméně 14 životů," hlásí americká televize NBC. "Desítky dalších utrpěly zranění. Útočník zastřelil také svého otce, než řádění započalo. Podle úřadů nic nenasvědčuje terorismu," zaznělo v německé DW.

Šok. Nejhorší incident v historii České republiky. Střelba, která v regionu nemá obdoby. Zpráva o střelbě v Praze zahraniční média překvapila.

"Zločiny se zbraní jsou v České republice velmi velmi neobvyklé. Mluvila jsem s řadou novinářů a všichni to potvrdili. Jak jste mohli vidět na záběrech, policie a záchranáři jsou stále na místě," komentovala britská BBC. Ta od čtvrtku informuje živě na svém webu. Podobnou pozornost incidentu věnují i další zpravodajské weby.

Praha pátrá po motivu své nejhorší masové střelby od dob druhé světové války, píšou americké New York Times. Fotku studentů ukrývajících se na ochozu školy viděly milióny lidí.

"Studenti se před ním snažili schovat a viseli z balkonu, dokud policie střelce nezneškodnila. Chorvati žijící v Praze popsali nouzovou situaci ve městě," zmínila chorvatská RTL.

[chooze:article;value:534221]

​Každou minutu se objevují šokující detaily a videa. "Kolem třetí hodiny odpoledne dostala policie zprávu o střelbě na Karlově univerzitě na pražském Starém městě," uvedla australská SKY NEWS.

Zahraniční média nabízela výpovědi policistů i svědků z místa. A i když každé předávalo informace po svém, ve většině se shodly na jednom – takový incident v Praze nikdo nečekal.

Jsme s vámi. Takový je vzkaz mnoha světových politiků pozůstalým a celému Česku po nejtragičtější masové střelbě v novodobých českých dějinách. "Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a se všemi lidmi v Česku," pronesl americký prezident Joe Biden.

"Hluboce soucítíme s rodinami a blízkými obětí, kterým posíláme naši nejhlubší soustrast. V myšlenkách jsme také se studenty této významné instituce," poslal dopis českému prezidentu Petru Pavlovi britský panovník Karel III.

[chooze:article;value:534344]

​Hned po tragické události zaplavily sociální sítě kondolence převážně od evropských politiků. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chvíli po střelbě uvedla, že je v kontaktu s českým prezidentem. "Sleduji zprávy o střelbě na filozofické fakultě v Praze a myslím na všechny nevinné oběti, na jejich příbuzné a přátele. Vyjadřuji upřímnou soustrast a chci ujistit, že stojíme v této těžké chvíli při vás," řekla Čaputová.

"Jsem hluboce zarmoucen, když slyším o masové střelbě v Praze a posílám soustrast Petru Pavlovi a všem obyvatelům České republiky. Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami, které ztratily své blízké a modlíme se za brzké uzdravení zraněných," sdílel izraelský prezident Isaac Herzog.

Všichni jsou podle svých slov myšlenkami s Českou republikou. Za Evropskou unii vyjádřila lítost předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová: "Jsme šokovaní nesmyslným násilím v Praze, které si vyžádalo několik obětí. Vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám i celému českému národu. Jsme s vámi a truchlíme s vámi."

Situace v Praze otřásla i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským: "Jsem hluboce otřesen zprávou o tragických událostech v Praze, v důsledku kterých byli zabiti a zraněni civilisté. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a přeji zraněným brzké uzdravení." Španělská královská rodina oběti masakru uctila na závěr španělského evropského předsednictví minutou ticha.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.