Střelec, který pálil do lidí v newyorském metru, dostal desetkrát doživotí

[chooze:gallery;value:28506]

​Čtyřiašedesátiletý Afroameričan Frank James se přiznal k terorismu, jako motiv uvedl, že chtěl upozornit na špatnou péči o psychicky nemocné a chudé lidi tmavé pleti. Tvrdil, že nechtěl nikoho zabít, soud mu však neuvěřil. Udělil mu desetkrát doživotní trest a navrch deset let za použití zbraně při násilném činu, informovala CNN.

Loni 12. dubna šel James v přestrojení za stavebního dělníka v ranní špičce do metra. Ve vlaku směrem na Manhattan počkal, až se rozjede, aby lidé nemohli utíkat. Nasadil si plynovou masku, odpálil několik dýmovnic a začal střílet do cestujících.

[chooze:article;value:512472]

​Vypálil přes 30 ran z poloautomatické pistole ráže devět milimetrů. Trefil deset lidí, dalších 19 se zranilo v nastalé panice a vdechováním dýmu. Když metro zastavilo v brooklynské stanici Sunset Park, přidal se k prchajícímu davu a zmizel. Policisté se mu dostali rychle na stopu, neboť mu na místě činu vypadly klíče od auta, které si pronajal. Nakonec se po 30 hodinách sám policii přihlásil.

Jeho oběti podle agentury AP popisovaly u soudu paniku ve vagonu metra postříkaného krví. I to, jak lidé používali kusy svého oblečení jako škrtidla, aby zastavili zraněným krvácení. Někteří trpí dodnes posttraumatickou stresovou poruchou a bojí se jezdit metrem. Jeho čin tehdy vyděsil celý New York.

[chooze:article;value:513346]

​James ve svém proslovu před soudem projevil nad svým činem lítost, ale znovu kritizoval špatnou péči o duševně nemocné lidi jiné barvy pleti, jako je on sám. O diskriminaci, rasismu, násilí a svém boji s duševní chorobou zveřejnil před střelbou několik videí pod pseudonymem Prorok zkázy.

Na Jamesovu duševní chorobu, údajně trpí paranoidní schizofrenií, se odvolávali i jeho právníci, a stejně jako on sám tvrdili, že nechtěl nikoho zabít. To však vyvrátilo policejní vyšetřování, podle kterého svůj skutek dlouho připravoval a trajektorie střel vypovídala o tom, že chtěl lidi v metru zabít. Navíc přestal střílet jen kvůli tomu, že se mu pistole zasekla.

Podívejte se na reportáž ze dne střelby:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.