Střelec z Maine je po dvoudenním policejním honu mrtvý

[chooze:gallery;value:33660]

​Tělo čtyřicetiletého Roberta Carda leželo v lese poblíž Lisbonu, asi 12 kilometrů od města Lewiston, kde ve středu v noci podle policie zastřelil 18 lidí a 13 zranil. Zemřel na střelné zranění, které si zřejmě způsobil sám, uvedla na základě informací několika zdrojů televize CNN.

Místo je blízko firmy, z níž Carda nedávno propustili. Střelba v bowlingové hale a několik kilometrů vzdáleném baru v Lewistonu byla nejtragičtější v USA od loňského masakru na škole v texaském Uvalde.

Střelec po hrůzném činu utekl. Jako člen aktivních armádních záloh měl výcvik v přežití v divoké přírodě a uměl dobře střílet. Také se vyznal v okolních lesích. Do pátrací akce se zapojili stovky policistů včetně potápěčů i agenti FBI. Rovněž pobřežní stráž, neboť existovalo podezření, že prchl na své lodi. V širokém okolí vyhlásila policie zákaz vycházení, týkal se desetitisíců lidí, uvedla agentura Reuters.

[chooze:article;value:527128]

​Tělo údajného vraha našli nakonec nedaleko zaparkovaného SUV, jímž zřejmě z místa činu odjel a které policisté vypátrali nedlouho po útěku. Objevili i dopis na rozloučenou adresovaný synovi. O motivu střelby v něm podle agentury AP nebylo ani slovo.

Roberta Carda v létě odvezli přímo z výcviku armádních záloh na vojenské základně ve státě New York na psychiatrické vyšetření kvůli nevyzpytatelnému chování pod vlivem alkoholu a obavám, že by mohl ublížit dalším vojákům. Ještě předtím si dle vyšetřovatelů legálně koupil vysoce výkonnou útočnou pušku s optickým zaměřovačem. Na doporučení svých velitelů nastoupil na léčení, z psychiatrické nemocnice ho po dvou týdnech propustili.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.