Střelec z Maine je stále na svobodě. Biden žádá zpřísnění zbraňové legislativy

[chooze:gallery;value:33660]

​Armádní výcvik a zkušenosti s přežitím v divočině. Podle policie bude podezřelého Roberta Carda velmi obtížné najít. Policisté hlídají jeho dům i auto. Card prý ale pátrací techniky zná a ví, jak se skrývat.

Card ve středu večer zaútočil na obyvatele městečka Lewiston v bowlingové hale a několik kilometrů vzdálené restauraci. Tamní obyvatelé se z tragédie jen těžko vzpamatovávají. Podobný případ tam nepamatují.

"Je těžké tomu uvěřit. Je těžké to strávit, stalo se to tady na místech, kam chodíme pořád. Nepřipadá mi to skutečné. Tohle se snad v USA nikdy nestalo, že by se útočník pohyboval z jednoho místa na druhé. Jak to policie mohla dovolit?" stěžoval si známý jedné z obětí útoku Jordan Palmer.

[chooze:article;value:527128]

V autě Carda našli vyšetřovatelé zbraň. Jestli jde o tu samou, kterou střílel, zatím nepotvrdili. Policie už identifikovala několik obětí. Podle výpovědi svědků zemřel i manažer bowlingové haly, který se útočníka pokusil zastavit. Card jej ale několikrát střelil do břicha.

Další lidé skončili po jeho řádění v péči zdravotníků. "V naší nemocnici máme nyní osm pacientů. Pět z nich je stabilních, tři z nich jsou v kritickém stavu. Jejich stav nadále pečlivě sledujeme," říká lékař z Central Maine Medical Center John Alexander.

Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová volají po další regulaci držení zbraní v USA. "Pojďme společně zavést univerzální prověrky, vyžadovat bezpečné skladování zbraní a udržet zbraně mimo dosah zločinců a nebezpečných jedinců, kteří nemají s válečnými zbraněmi co dělat," prohlásila pak mluvčí bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Biden už minulý rok podepsal zákon, který například ukládá povinnost provádět psychologické testy u žadatelů o nákup zbraní, kterým je méně něž 21 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.