Streptokokové infekce nabírají na síle. Nemocnice hlásí až šestinásobný nárůst

Lékaři hlásí v letošním roce výrazný nárůst streptokokových infekcí, jako je angína, spála nebo spálová angína. Že je letošní nárůst výjimečně vysoký, potvrzuje i primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle. Právě tam je nárůst až několikanásobný.

"Porovnali jsme období ledna až května letošního roku se stejným obdobím v roce 2022. Počet streptokokových infekcí zachycený v naší nemocnici byl letos téměř šestinásobný. V letošním roce je počet případů výrazně vyšší, než jsme byli zvyklí vidět v předcovidových letech," uvedl.

Příčin, proč k nárůstu dochází, je údajně hned několik. "Jedním z důvodů může být snížení imunity v populaci vlivem pandemie covidu-19," uvedl mikrobiolog Milan Kolář. Na vině ale může být i odolnost bakterií proti antibiotikům. Jejich nedostatek přitom Česko dlouhodobě řeší. Právě absence penicilinu může léčbu zkomplikovat.

[chooze:article;value:498130]

​"Obecně máme antibiotik dostatek, ale ne odpovídajících druhů. Náhrady penicilinu mají mnohdy širší spektrum účinku a kromě streptokoka odstraní i další bakterie, které jsou naopak prospěšné," říká Kolář. Právě to pak může mít negativní dopad na obranyschopnost.

Správná diagnóza je tak zásadní. "Protože se stále stává, že lékaři předepisují antibiotika i na virové infekce," upozorňuje Václava Adámková, primářka mikrobiologie a antibiotického centra Všeobecné fakultní nemocnice. Nadměrné užívání antibiotik může mít totiž nežádoucí účinek.

I tak ale lékaři upozorňují, že vývoj nových antibiotik je zásadní, a to nejen pro léčbu streptokokových infekcí. Podle Koláře by nejen Evropská unie, ale i jednotlivé státy měly uvažovat o investicích do jejich vývoje. Nová antibiotika by totiž mohla pomoci udržet účinnost těch stávajících.

Chřipková epidemie dál drtí Česko. Řádí i angína nebo spála (03/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.