Strom Robina Hooda padl ze šíleného důvodu. Vandal se chtěl proslavit na TikToku

[chooze:gallery;value:33408]

Před několika dny jeden z nejslavnějších britských stromů padl k zemi. Zhruba 300 let starý javor, který rostl v mezeře mezi kopci u Hadriánova valu, pokácel vandal. Místo zvané Sycamore Gap (Javorová rokle) tak přišlo o svou dominantu, která do této oblasti každoročně lákala davy turistů.

Neslavný konec proslulého stromu vyšetřují policisté, kteří několik hodin po oznámení činu zadrželi 16letého chlapce. Toho nakonec v pátek propustili na kauci z vazby. Mladík je však stále předmětem vyšetřování.

[chooze:article;value:524168]

Policie kvůli vandalismu zadržela i druhého podezřelého. Tím je 60letý muž, kterého policie rovněž vyslechla. "Vyšetřování je stále v prvotních fázích. Chceme dokázat, že tento případ bereme velice vážně a že viníky doženeme k zodpovědnosti," řekla portálu BBC News detektivní inspektorka Rebecca Fenneyová-Menziesová.

Šokující je však pravděpodobná motivace, kterou vandalové k činu měli. Smyslem poražení ikonického stromu měla být snaha prorazit s videem na sociálních sítích, zejména pak na TikToku, píše portál Mirror.

Vyšetřování navzdory zadržení dvou lidí stále pokračuje a kriminalisté žádají veřejnost o informace. Hostinec Twice Brewed Inn dokonce nabízí odměnu v podobě stravování zdarma až do částky 42 tisíc korun. K odměně se připojili i místní obyvatelé a podniky, kteří odměnu vytáhli až na zhruba 56 tisíc korun, píše portál Sky News.

[chooze:article;value:523928]

Strom, který se nacházel v malebné rokli mezi dvěma kopci, byl velmi populárním turistickým cílem. Velmi často tam lidé žádali své partnery o ruku. Řada lidí si zase přála nechat po smrti rozptýlit svůj popel právě poblíž stromu.

Lidé se ale ještě nevzdávají naděje, že strom půjde vzkřísit. "Jak můžeme vidět z toho pařezu, ten strom byl velmi silný a zdravý. Je možné, že z pařezu znovu vyraší výhonek, který bychom pak mohli udržet při životě a v ideálním případě strom obnovit," věří podle Mirroru manažer památkářské organizace National Trust Andrew Poad.

Slavný strom z filmu o Robinu Hoodovi je pryč. Pokácel ho 16letý vandal:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.