Moderní bydlení

Studená fronta a mírné ochlazení. Příští týden nastane teplotní zlom

Čeká nás další slunečný víkend, který přinese velmi mírné ochlazení a na většině území se budou teploty pohybovat do 30 stupňů Celsia. To však neplatí pro oblast jižní Moravy, kde budou teploty i nadále překračovat tropické hodnoty. "Takřka s jistotou se v této oblasti bude jednat o nejdelší vlnu veder letošního roku," uvádějí meteorologové.

Pro část Jihomoravského a Zlínského kraje tak zůstává až do odvolání v platnosti výstraha před vysokými teplotami, které mají v odpoledních hodinách vystoupat nad 31 stupňů.

​Nejvíce oblačnosti bude v sobotu na severu a severovýchodě našeho území, které ovlivní rozpadající se studená fronta. V průběhu celého víkendu ale nehrozí téměř žádné srážky. "Pokud se někde výjimečná přeháňka nebo bouřka vyskytne, zasáhne jen velice malou část území. Drtivá většina z vás se s deštěm tedy nepotká," informuje ČHMÚ.

Počasí na příští týden

Příští týden sice začíná září, a pocitově se tak mnoho lidí nalaďuje na podzim. Meteorologové ale mají jasno, že minimálně do konce příštího týdne (ale možná i déle) nás pokles teplot nečeká. "Bohužel zásadní změnu a ochlazení v dohledné době nečekejte. Od pondělí se obnoví příliv velmi teplého vzduchu a teploty půjdou opět do tropických hodnot," uvádí ČHMÚ.

Ani v průběhu příštího týdne by pršet, až na výjimky v podobě lokálních bouřek a přeháněk, nemělo. "Problémy se suchem se tak budou prohlubovat," dodává.

[chooze:article;value:571152]

Do odvolání zůstává na celém území České republiky v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

"Některé stanice na jižní Moravě budou mít také letos patrně historicky rekordní počty tropických dní, které přesáhnou v celkovém součtu i číslo 40 tropických dní za rok. Mohl by tak být překonán i rekordní rok 2015," zakončil ČHMÚ.

Počet tropických dní naměřených na stanici ve Strážnici na jihu Moravy:

Letošní počasí bylo extrémně teplé, říká meteoroložka Dagmar Honsová. Podívejte se na čtvrteční speciál TN Live o počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.