Studená topení i omezení otevírací doby. Švýcaři mají drsný plán na úsporu energií

Švýcarský plán počítá se dvěma variantami. Nouzovým stavem a krizovou situací. Ty se budou posuzovat podle toho, kolik bude mít stát k dispozici elektřiny. Vše nápadně připomíná krizová opatření v době covidové krize.

V případě nouzového stavu by Švýcaři mohli prát prádlo maximálně na 40 stupňů. Veřejné budovy kromě zdravotnických zařízení by směly vytápět maximálně na 20 stupňů. A pokud by ani tato opatření nepomohla, přísnější stupeň nouzového stavu by zkrátil otevírací dobu obchodů pouze na dvě hodiny denně a omezil provoz elektromobilů na nejnutnější případy.

Švýcarské úřady by zároveň požádaly streamovací služby, aby v rámci úspory elektrické energie snížily své rozlišení z HD na standard. Podle zahraničních médií by mohlo být dokonce zakázané hrát na herních konzolích.

[chooze:article;value:475715]

"Ta opatření by neměla úplně sáhnout do komfortu lidí. Samozřejmě může je to nějakým způsobem omezit, ale opravdu i ty malé změny ve spotřebitelském chování dělají velký rozdíl," domnívá se energetický analytik Michal Hrubý.

Krizová situace by znamenala, že ve veřejných budovách nepoteče teplá voda. Zastavily by se streamovací služby i eskalátory v nákupních centrech a nesvítilo by ani vánoční osvětlení. Zakázána by byla i těžba kryptoměn, vytápění bazénů a zhasla by také světla na sportovištích. V případě extrémního nedostatku energie by byla zrušena všechna sportovní utkání a volnočasové aktivity.

"Švýcarsko se připravuje na zimu, kdy samo nemusí být, co se vyrobené energie týče, zcela nezávislé. Počítá s tím, že domácí produkce energie bude spíš na nízkých úrovních," vysvětlil radikální opatření Švýcarska Hrubý.

[chooze:article;value:475604]

Většinu elektrické energie země totiž získává z vodních elektráren. Ty ale mají v zimě velmi omezenou výrobu. Je tak z velké části závislá na dodávkách ze zahraničí. Tam ale naráží na problém, protože Švýcarsko není součástí Evropské unie.

"A proto jsou obavy, že automaticky nejsou součástí mechanismu solidarity mezi členskými státy EU. V případě nouze by se na ně proto nemuselo dostat tolik energie," dodal Hrubý.

Evropská unie před nadcházející zimou řeší především zásoby zemního plynu a dodávky tepla. Ty jsou podle analytiků dostatečné. Pozitivní jsou také vyhlídky týkající se výroby a spotřeby elektřiny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.