Student v Denveru začal střílet, když ve škole kontrolovali, jestli nemá zbraň

Incident se stal v East High School v Denveru před desátou ráno místního času (pět odpoledne našeho), informovala agentura AP.

Dva zaměstnanci odvedli studenta do kanceláře, aby ho zkontrolovali. Dělali to tak každý den, neboť mladík byl považován za problémového a na veřejnou školu s 2500 studenty přišel loni po vyloučení ze střední školy v nedaleké Aurorě. Jeho prohřešky úřady nekonkretizovaly, dá se však předpokládat, že se týkaly držení zbraně.

[chooze:article;value:485836]

​Z kanceláře se ozvaly výstřely, oba zaměstnanci školy utrpěli zranění. Jeden velmi vážné, druhý byl po ošetření z nemocnice propuštěn. Střelec utekl i s pistolí.

Policie podezřelého identifikovala jako Austina Lyla a fotografii černošského mladíka zveřejnila s tím, že je nebezpečný. Za pomoc při jeho dopadení vypsala odměnu 2 000 dolarů (44 tisíc korun). Odpoledne našla opuštěné auto, kterým z místa činu odjel.

https://twitter.com/DenverPolice/status/1638634282552901632?cxt=HHwWgIC-hdfMzL0tAAAA

Kancelář, kde se střílelo, leží stranou, a tak nebyli ohroženi žádní studenti ani učitelé. To však studenty největší střední školy v Denveru ani jejich rodiče neuklidnilo. Už začátkem března kvůli obavám o bezpečnost uspořádali protestní průvod, když byl v autě vedle školy zastřelen 16letý student, uvedla CNN.

Teprve nyní se úřady rozhoupaly a areál budou střežit dva ozbrojení školní policisté. Stejně budou hlídány další školy v Denveru. Toto opatření fungovalo už dříve, v roce 2020 však byly hlídky stejně jako v mnoha okresech Spojených států zrušeny po protestním hnutí vzedmutém smrtí černocha George Floyda při brutálním policejním zákroku. Policejní hlídky ve školách tehdy čelily obvinění, že kriminalizují černošské studenty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.