Studenti bojují s dezinformacemi. Aplikace vyhodnotí důvěryhodné články

Od nového internetového nástroje si mladí vývojáři slibují lepší orientaci mezi články na internetu, zdůrazňují ale, že rozšíření Verifee nemá rozdělovat jednotlivé informace na pravdivé a falešné. "Nechceme být těmi, kteří diktují pravdu," řekl jeden ze zakladatelů Filip Trhlík. Cílem jejich dlouhodobého projektu je totiž vyhodnotit u jednotlivých zpráv jejich důvěryhodnost. Až pak se podle nich můžou čtenáři na základě kategorií zorientovat, o jaký druh zprávy vlastně jde. 

Výsledkem jejich snažení je rozšíření pro webový vyhledávač. Po jeho instalaci pak umělá inteligence na dostupných zpravodajských webech nabídne u článků číselné hodnocení a zdůvodnění případných technických nedostatků. "Model informace spojí, vyhodnotí a ukáže pak skóre důvěryhodnosti od 0 do 100 společně s transparentním vysvětlením, proč bylo toto skóre uděleno. Čím nižší skóre, tím je článek pravděpodobně manipulativnější a chce klamat čtenáře," vysvětlil jeden z vývojářů Michal Bravanský.

[chooze:article;value:504699]

Důvěryhodnost webů hodnotí umělá inteligence i podle dat a metod, kterou mladým technikům pomohli sesbírat odborníci z Karlovy univerzity. Hodnotí například to, zda je u textu podepsaný autor, zda je článek napsaný útočným nebo bulvárním stylem či zda obsahuje takzvaně clickbaitový titulek, který je zavádějící. Pak ho na základě vyhodnoceného čísla zařadí do jedné z kategorií: manipulativní, zavádějící, částečně důvěryhodný nebo důvěryhodný.

Podle posledních statistik se totiž 78 procent Čechů pravidelně setkává s informacemi, o nichž má podezření, že jsou manipulované. Alespoň jednomu dezinformačnímu zdroji pak podle analýzy společnosti O2 věří téměř 30 procent Čechů.

​Trojice studentů Filip Trhlík, Michal Bravanský a Matyáš Boháček, která za internetovým ukazatelem stojí, se potkala už v roce 2020. K projektu pro orientaci čtenářů ohledně dezinformací se dostali o rok později a teď ho představili veřejnosti. Internetový nástroj spolufinancovala společnost O2. Tento mobilní operátor je stejně jako televize Nova součástí skupiny PPF. Nástroj by měly ve výuce využívat i školy. 

[chooze:article;value:523752]

"Cílíme hlavně na lidi v šedé zóně, kteří nemají dostatečnou mediální gramotnost, aby si všichni informace ověřovali, ale nejsou zcela zaseknuti v dezinformačním světě. Máme velký zájem se angažovat v distribuci k seniorům, ale můžou to být i lidé ve věku 20 až 40, akorát nemají čas a vůli si pořád neustále něco ověřovat," doplnil Trhlík. 

Dalším cílem mladých vývojářů je rozšíření tohoto značení i na mobilní telefony a postupné doplňování webů, které může jejich umělá inteligence vyhodnotit. Nyní totiž aplikace funguje u 37 největších českých zpravodajských webů, postupně by jich ale mohlo být až sedm desítek. 

Boj s dezinformacemi a ochranu kyberprostoru řešil i premiér Petr Fiala během návštěvy Vojenského zpravodajství (05/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.