Studenti českých lékařských fakult jdou bojovat. Vstupují do izraelské armády

"Zavolal jsem mámě, byl to obyčejný telefonát, abych zjistil, jak se mají a co je nového. Nic jsem ještě nevěděl. A ona mi řekla, že je země v plamenech. Potom telefon zavěsila," popsal student Univerzity Palackého v Olomouci Nevo Azoulay.

"Vzal jsem si to velmi osobně. Byla to absolutní tragédie. Byla to řezničina, co se tam stalo," prohlásil další student Michael Rivo. "Jakmile jsem mohl odjet domů, odjel jsem. A nyní čekám, až se připojím ke svému týmu," poznamenal Omer Kazayoff.

Nevo, Michael a Omer jsou tři izraelští studenti olomoucké medicíny, kterým se ze dne na den změnil život. V jejich rodné zemi vypukla válka. O tom, jestli půjdou bránit Izrael, ani na chvíli nepochybovali.

[chooze:article;value:525786]

"Armáda má nyní dokonce více lidí, kteří ještě ani nedostali povolávací rozkaz, ale chtějí bojovat. Jestli počítali s tím, že se objeví 100 procent lidí, tak se jich objevilo 150," uvedl Nevo. "Okamžitě jsem se chtěl sbalit a jet. Okamžitě," řekl Michael. "Cítil jsem se, jako kdybych už nebyl student. Jen jsem čekal, až se dostanu zpátky domů a budu pomáhat," dodal Omer.

Omer Kazayoff je jediným z trojice, který už do Izraele odcestoval. Armádní kapacity pro záložáky byly prý rychle naplněny, tak musí jeho spolužáci, kteří by se do obrany země chtěli také zapojit, počkat.

"Už jsme byli v několika krizích, a kdykoliv jsme potřební, jdeme a pomůžeme. To je naše mentalita. Není to o hněvu, ale je to o bojování za naše životy, naši zemi, bezpečnost nás a našich dětí," poznamenal Nevo.

[chooze:article;value:525711]

"Ten étos Izraele je: bráníme svoji vlast a už nám nikdo nebude dělat nic takového jako Hitler za druhé světové války, už nás nikdo nebude vyvražďovat a my to musíme zastavit," vysvětlil bezpečnostní analytik Tomáš Pojar.

Nejvíc Izraelců studuje v České republice na lékařských fakultách, a to v Olomouci a v Praze. Třetí lékařskou fakultu Univerzity Karlovy navštěvuje necelá stovka Izraelců. Sedmnáct z nich už povolávací rozkaz obdrželo. Dalším studentům má teprve přijít. 

"Pro ty, kteří tady zůstávají, i pro ty, kteří odcházejí, je tohle obrovský stres. Takže fakulta zprostředkovává nejrůznější psychoterapeutickou podporu," sdělil proděkan fakulty David Marx.

Napětí mezi Izraelci a Palestinci se stupňuje po celém světě (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.